ПРОТИВ Д. Р. из Младеновца поднета је кривична пријава јер је недавно покушао да насред улице закоље пса наочиглед десеторо деце. Он је 7. јуна у насељу "25. мај" у овој општини сломљеном пивском флашом искасапио керушу, покушавајући да јој пресече гркљан. Пас је ипак преживео и убрзо је оперисан. У Секретаријату за комуналне послове кажу да овај монструозни злочин, нажалост, није усамљен случај свирепог понашања људи према животињама.

Према незваничним информацијма, Младеновчанин познат под надимком Јаје, масакрирао је животињу - због опкладе. Познаници, са којима је претходно пио испред продавнице, обећали су му пет пива ако флашом убије пса. Пред очима десеторо деце која су се ту нашла, он је разбио боцу, ухватио пса за уши и почео да га мрцвари. Агонију је прекинуо поштар који је га је отерао и тако спасио керушу која је нешто раније добила штенце. У међувремену је жена која је застрашујући призор видела са терасе позвала полицију. Пас је оперисан у Ветеринарској клиници и опоравља се.
- Против насилника је поднета кривична пријава и он би могао да буде кажњен са три до шест месеци затвора као и новчано у износу од 100.000 до милион динара - истиче Владимир Терзин, помоћник секретара за комунално-стамбене послове. - Нажалост имамо много примера свирепости људи према животињама. Најчешће је реч о људима који их трују по улицама. Често се говори о нападима паса, али уз овакво понашање људи, агресивност животиња није изненађење.
Терзин каже да је залагање полиције донедавно било слабије у таквим случајевима, али да после разговара са њиховим представницима очекује да ће се та пракса променити. Тровачи паса би, осим за свирепост, могли да одговарају и за теже кривично дело - изазивање опште опасности, због могућности да отровом угрозе и људе.

УЗРОК И ПОСЛЕДИЦЕ
ПРОБЛЕМ паса луталица мора се решавати тако што ће се отклонити узрок, а не бављењем последицама, истиче Бојана Стојановић из Друштва за заштиту животиња "Младеновац".
- Пси нису дошли ниоткуда већ их је неко оставио не водећи рачуна о безбедности нас и наше деце - објашњава Стојановићева. - Ако уклонимо све животиње са улица, опет ће се појавити нове због неодговорних власника. Морамо постати свесни да и животиње имају права, а да се човек издваја првенствено по одговорности.