Стаза главу чува

М. ПЕТРОВИЋ - П. ЈАНЈАТОВИЋ

30. 05. 2008. у 20:02

Стаза главу чува
Затварање тротоара на више локација у Београду угрожава безбедност грађана. Ограде градилишта закрчиле су пешачке стазе у Булевару краља Александра, Улици Проте Матеје и неколико других градских улица

БЕОГРАДСКЕ тротоаре ових дана закрчују ограде градилишта, лоша урбанистичка решења и немар. Грађани који пролазе Улицом Проте Матеје и Булеваром краља Александра код хотела "Метропол" принуђени су да иду коловозом уместо пешачким стазама. Заштитне ограде градилишта често су померене до ивице тротоара, те Београђани ризикују своју безбедност изласком на прометну улицу. У престоници постоји неколико локација са сличним проблемом.
Обнова зграде на углу Улице Проте Матеје и Булевара краља Александра узроковала је затварање тротоара. Заштитна ограда са таблом "Пази градилште" препречила је пролаз пешацима, па грађани ризикују своју сигурност изласком на улицу.
- Предузеће "Лин систем" као извођач грађевинских радова добило је одобрење да затвори део тротоара и заузме паркинг места у том делу улице, али и обавезу да обезбеди привремени пешачки прелаз и непоходну сигнализацију - каже помоћник градског секретара за планирање и развој саобраћаја Лјиљана Кузмановић. - Одобрење је издато на основу приложеног саобраћајног елабората. Надлежне инспекције требало би да утврде да ли су сви захтеви секретаријата задовољени.
На свега стотинак метара одатле, пешаци су принуђени да излазе на коловоз најпрометније београдске улице. Због радова на изградњи подземне граже код хотела "Метропол" у Булевару краља Александра и непрописног паркирања затворена је пешачка стаза. Несавесни возачи остављају своја возила на делу улице који је, док трају радови, намењен као нужни део пролаза за пешаке.
Лоше грађевинско решење у Улици Цара Николаја Трећег грађане је потпуно лишило безбедног пролаза, јер је зграда преко пута Чубурског парка саграђена до самог коловоза. Ни сам центар града није поштеђен сличних проблема. Због ограде градилишта у Узун Мирковој улици која је затворила пешачку стазу, грађани користе - коловоз.
Један од нерешених проблема који већ годинама угрожава безбедност београђана је и заграђен тротоар код некадашњег Генералштаба у Немањиној улици. Покушаји Секретаријата за саобраћај да реши овај проблем нису уродили плодом, јер у Министарству одбране сматрају да би померање заштитне ограде изазвало рушење целе зграде.

СКЕЛЕ
СВЕ већи број објеката у граду који се граде или реновирају окружен је грађевинским скелама које су често постављене на тротоару. Обавеза градитеља је да упозори грађане да се у том делу улице изводе радови, али и да обезбеди сигуран пролаз. Скеле морају да задовоље стандарде безбедности, а инспектори их проверавају бар једном месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације