ГРАДСКЕ комуналне службе дале су се на посао како би се 10. маја, када стижу први гости "Евровизије", Београд показао у најбољем светлу. "Градска чистоћа" ради на уклањању депонија и прању улица и тргова, а радници "Зеленила" побринуће се да све јавне зелене површине буду сређене. Међутим, нехигијенско ромско насеље испод Газеле, недалеко од Сава Центра, дочекаће госте из Европе.

У "Чистоћи" кажу да су послови на сређивању града пред "Еуросонг" увелико почели. Велики број дивљих депонија већ је уклоњен, а до 10. маја "нестаће" ђубришта у близини хотела у којима ће бити смештени гости, као и око Експо центра где ће боравити новинари.
- Поставићемо око 1100 нових контејнера, од чега стотинак великих са бочним утоваром - каже Зорица Петронијевић, директор овог предузећа. - Велики контејнери биће рапоређени у централним градским зонама. Очисшићени су сви прилази граду где и има највише ђубрета. Ових дана уклонићемо и велику депонију испод Бранковог моста.
Посебна пажња биће посвећена околини хотела као и Београдској тврђави где бити организовани први програми.Калемегдан ће бити очишћен и опремљен новим кантама. Радници "Чистоће" довешће у ред велики паркинг испред Центра Сава и Трг Николе Пашића, на коме ће бити организован велики број промоција.
- У сарадњи са "Београд водама" и "Зеленилом" уредићемо и приобаље - додаје Петронијевићева. - На ванредним пословима везаним за предстојећу манифестацију ангажовано је 700 радника, и све што је до нас биће беспрекорно.
У "Зеленилу" кажу да је сезова пролећног узређења града одавно почела. Пре више од месец дана почела је пролећна садња цвеца на зеленим површинама.
- Ово је иначе период када се интензивно сади у Београду - прича Радован Драшкић, директор ЈКП "Зеленило Београд" - Када је у питању "Евровизија", уређујемо простор испред РТС-овог студија у Кошутњаку. На том месту направићемо мали пракић, а такође наш задатак биће сви цветни аранжмани за све потребе предстојеће манифестације.
Ругло Београда, ромско насеље под мостом "Газела", ипак неће бити уклоњено до "Евросонга". Према речима Живојина Митровића потпредседник Комисије за пресељење Рома, тренутно се чека дозвола за градњу на неколико локација у престоници где би станари "картон ситија" требало да буду пресељени.
- Очекујемо да ће дозвола коју чекамо бити издата знајкасније за месец дана - објашњава Митровић. - Истог тренутка почеће изградња објеката и то ће трајати око три и по месеца. Градиће се на више места, али које су тачно локације у питању, нећемо објављивати све док не добијемо дозволу.

ЕУРОКЛУБ
ДЕЛЕГАЦИЈЕ, акредитовани новинари и фанови, имаће прилику да се, током трајања манифестације забављају уз програм "Еуроклуба". На програму, који ће се одржавати у фоајеу велике дворане центра "Сава", наћи ће се видео ретроспектива ранијих учесника, модеран плес, караоке са овогодишњим такмичарима, као и концерти и ди-джеј наступи.

САОБРАЋАЈ
У УЛИЦАМА које повезују објекте у којима ће се одржавати догађаји везани за "Еуросонг" биће издвојена припритетна саобраћајна трака за учеснике манифестације, најавила је Душка Вучинић Лучић, представник за медије овог такмичења. Она је истакла и да се размишља о продужењу дневног режима вожње возила јавног градског превоза.