ДА ли се упоредо са привредом у престоници развија и култура? Ако је судећи по тренутном стању у општини Нови Београд, резултати су нажалост поражавајући - 236.898 становника, колико их има према последњем попису, у својој близни нема ниједан биоскоп, нити позориште. Приватници још нису нашли интереса да улажу у ову област, а због тешке економске кризе "Београд филм" био је приморан да стави катанац на својих пет дворана - новобеоградску Фонтану" и "Југославију", које су закупљивали, и земунски "Централ", "Јединство" и "Слободу", које су у њиховом власништву.
Према речима Мирослава Ценића, директора поменутог предузећа, ови објекти су због великих трошкова одржавања, али и слабе посете постали неисплативи.
Разлога за "промају" у биоскопима је много - од јефтиних пиратских филмова, који се на улицама често појављују и пре бисокопске премијере, преко експанзије кабловске телевизије до легалних ДВД филмова који се за 200 динара продају на трафикама.
Иначе, филмске дворане овог предузећа, а има их 14, следећег месеца ће се наћи и на аукцијској продаји. Према последњим проценама из 1998. године књиговодствена вредност имовине "Београд филма" износила је осам милиона долара.
- Наши биоскопи се после продаје неће угасити, јер ће будући власник бити у обавези да задржи намену. То ће вероватно бити мањи мултиплекс биоскопи са више дворана од 50 до 100 места, који ће имати и друге комерцијалне делатности како би били рентабилни - објашњава Ценић.
До изградње савремених мултиплекс биоскопа, који ће се градити парама приватних инвеститора, у градском Секретаријату за културу тврде да раде на решавању недостатка културних садржаја у Новом Београду. Како сазнајемо, у плану је оснивање вишенаменских културних центара на месту угашених биоскопа "Фонтана" и "Југославија".
- У свету више не постоје државни биоскопи - објашњава Дарјан Михајлвоић, секретар за културу. - Наша идеја је да биоскоп "Југославија" постане едукативни центар за младе, од 10 до 18 година, са дечјом библиотеком, салама за различите креативне радионице и тематске паркове. Тренутно се ради и пројекат за бившу "Фонтану, културни центар за грађане од 18 до 30 година. Овај објекат ће имати велику салу за рок концерте и савремену музику, као и сале за одржавање трибина, изложби и филмова. Центри ће имати и сале за филмске пројекције, који ће бити уметничког, а не комерцијалног карактера.

СТАТИСТИКА
ИСТРАЖИВАНЈЕ о потребама младих у Новом Београду, које су прошле године урадиле Група "Хајде да..." и омладинска група "Лавина", показује да је 54,7 одсто младих незадовољно местима за разоноду и рекреацију, као и недостатком културних садржаја, односно биоскопа и позоришта. Велики број средњошколаца, 65 одсто, такође се слаже да би било добро да на овој општини постоји и нека врста омладинског центра.

МУЛТИПЛЕКСИ
ЈЕДИНИ излаз из тешке ситуације, филмаджије виде у мултиплексима - модерним биоскопима са више сала који су у склопу великих тржних центара. Велико платно у том случају прате и бутици, играонице за децу, ресторани и кафићи. Изградњу таквих центара најавиле су две велике компаније "Јуропијан констракшн", која на 130 хиљада квадрата планира да отвори Ушће шопинг центар и "Делта холдинг", која ће у Блоку 67 градити "шопинг мол" од 80.000 квадрата - Делта сити.

Бројке:
200 - динара просечна цена биоскопске улазнице
44 - бископских сала има у престоници
236.898 - становника живи у Новом Београду