СЕДМОГОДИШНјА И. П. после осам месеци проведених у Прихватилишту за злостављану децу "Јован Јовановић Змај", привремено је враћена оцу Миодрагу Палуровићу. Коначну реч у спору око старатељства над дететом даће суд. Отац је у међувремену покренуо петицију за смену директорке Градског центра за социјални рад Јасминке Веселиновић, јер је убеђен да је прекорачила своја овлашћења и мешала се у овај предмет. Зато је, сматра отац, његово дете предуго задржано у Прихватилишту.
Поводом компликација насталих у случају мале И. П. јуче се огласила и директорка Веселиновић. Тим Центра за социјални рад објашњава да је дете у установу смештено јер је постојала сумња на емоционално злостављање од стране оца. Овакав смештај се, кажу, практикује врло ретко, само када постоји велики ризик за дете. Поступак се одуговлачио, како тврди тим Центра, јер се отац често селио и није јаваљао своје нове адресе. До супротних мишљења који је родитељ погоднији за старатеља дошла су и два тима звездарског центра за социјални рад, који су радили на случају. Стари је мајку сматрао адекватнијом, а нови је пре два дана дете привремено вратио оцу.
- Градски центар за социјални рад се ограђује од исхитрене одлуке новог тима одељења Центра Звездара - наводи се у саопштењу директорке Јасминке Веселиновић и тима Градског центра. - Иако је дете у складу са Породичним законом више пута исказало своју жељу да живи са мајком, нови стручни тим Одељења Звездаре није уважио жељу детета, иако је знао за њу. Донео је решење о престанку смештаја детета у установи и истог дана извршио то решење, без давања могућности мајци да се упозна са решењем и на њега уложи жалбу. Решење није извршно, а по неуобичајено хитном поступуку је истог дана извршено, што је озбиљан прекршај. Мишљење нашег тима је да дете додатно трауматизовано исхитреним измештањем из установе.

ТРАЖЕ СМЕНУ
ОТАЦ Миодраг Паруловић је највио да неће одустати од захтева за смену директорке Центра за социјални рад Јасминке Веселиновић.
- Када сам дошао по дете у Прихватилиште са решењем да ми се враћа ћерка, руководилац центра није хтела да потпише документ - објашњава Паруловић. - Пред сведоцима је објаснила да јој је директорка Веселиновић телефоном јавила да се ствар стопира. Дете су ми дали тек после неколико сати. То је још један доказ да се она меша у овај случај мимо својих овлашћења.