Закупци криве град

М. М. П.

22. 03. 2006. у 17:54

Закупци криве град
Приликом обнове парка "Мањеж", клуб "Ступица" остао без баште. Запослени у клубу "Ступица" оптужују надлежне у Скупштини града да су мимо законске процедуре уклонили башту коју је пројектовао Бојан Ступица лично
СУКОБ Града и клуба "Ступица", који је већ годинама непожељни подстанар Југословенског драмског позоришта, недавно је пресељен и испред улазних врата ове установе. Тако је, случајно или намерно, приликом детаљне обнове парка "Мањеж", срушена и башта овог клуба. Запослени у "Ступици" за то су оптужили надлежни Секретаријат за комуналне и стамбене послове тврдећи да је уклоњени плато пројектовао Бојан Ступица лично.
- Радови су почели почетком марта, а на захтев градског Секретара за културу Дарјана Михајловића - рекла нам је Наташа Чуљковић, закупац локала клуба "Ступица" од 1983. године. - Извршено је вандалско рушење такозваног поплочаног подијума, на коме се налазила уметничка скулптура и фонтана коју је Град поставио пре више од 40 година. Иначе, за доношење решења о рушењу овакве врсте по важећим прописима надлежна је грађевинска инспекција општине Савски венац, а не комунална инспекција града Београда. Такође постоји и одобрење за изградњу од 1986. године којим је Театру дозвољено извођење радова где се као инвеститор појављује ЈДП, а не ми. Због низа неправилности, ми ћемо повести управни спор.
У ЈДП кажу да је реконструкција парка у рукама Скупштине града и да немају везе са радовима, нити са клубом који је подстанар у њиховом позоришту.
У надлежном Секретаријату јуче нисмо успели да сазнамо зашто је башта уклоњена и да ли ће бити враћена по завршетку радова у парку.
Иначе, Скупштина града и Секретаријат за комуналне и стамбене послове почели су са обновом "Мањежа" у мају прошле године, а пројектом је било предвиђено да се унапреди и сачува стари изглед парка. Као економски најповољнија, за радове на засађивању нове траве, постављању нових ивичњака, клупа, корпи, дечјих реквизита и спољне расвете избрана је фирма "Биодекор".
Ипак, у овом предузећу објашњавају да њихови радници немају везе са уклањањем баште клуба "Ступица".
- Не знамо која је фирма уклањала башту, али су приликом тих радова оштећени травњаци и зеленило које смо поставили - рекао нам је Славко Божић, технички директор у "Биодекору" и најавио да ће радови у парку бити завршени за неколико дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације