То је гест солидарности

Д. РАДЕКА

17. 01. 2004. у 18:23

То је гест солидарности
0
На питање Милоша Алигрудића, шефа одборничке групе ДСС у Скупштини града, упућено градоначелници, да ли ће Београд, као донатор, финансирати обнову сарајевске виле **Херман**, Радмила Хрустановић је за **Новости** изјавила да ће се овај пројекат наћи у оквиру програма Завода за заштиту споменика за 2004. годину, који Скупштина града тек треба да усвоји.
- Приликом боравка наше делегације у Сарајеву, показали смо жељу да неким гестом, на симболичан начин, помогнемо овом граду. Једна идеја је била да се посади неко дрвеће, јер познато је да је зеленило у Сарајеву уништено, пошто су током рата људи секли дрвеће из дворишта да би се на њега грејали. Друга идеја је била да се помогне неки објекат из културне области који је претрпео штету. Пре месец и по, министар културе БиХ донео нам је предрачун за обнову виле **Херман** који износи 100.000 евра. Предложили смо да наш Завод за заштиту споменика, у оквиру међународне сарадње, исфинансира део обнове тог објекта, односно 20 до 30 одсто вредности пројекта - наводи градоначелница.
Како оцењује Хрустановић, овакав гест је добар и Београд не би требало да га се стиди. Она каже да Београд одржава културну размену гостовањем представа, и да то такође ствара трошкове.
- Алигрудићу ћу одговорити на сва одборничка питања, али треба знати да постоји нешто што се зове солидарност. НЈегова питања у којима ме подсећа да и Београд има проблема са музејским просторима, су политичка, и он би се огласио и да смо као донацију за Сарајево предложили један евро - закључила је градоначелница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације