110 година светла на калдрми

А. Б. М.

недеља, 05. 10. 2003. у 18:14

110 година светла на калдрми
0
БЕОГРАДСКИМ улицама прве електричне уличне лампе засијале су на данашњи дан пре 110 година. Тог 6. октобра 1893. године, у престоници је почела са радом прва јавна електрична централа у Србији. Централа се налазила на Дорћолу, а поред јавног осветљења електрична енергија искоришћена је и за трамвајску вучу. Овај датум **Електродистибуција Београд** слави као дан предузећа.
Прва светиљка, која је постављена на углу улица Коларчеве и Македонске, данас стоји испред централне зграде **ЕДБ** у Масариковој, поред споменика професору Ђорђу Станојевићу, једном од најзаслужнијих за електрификацију Србије.
Иако је тадашња београдска општина већ била опредељена за гасно осветљење улица, на иницијативу Ђорђа Станојевића изабрано је електрично осветљење. Томе су претходиле вишегодишње расправе и преписке по **Београдским општинским новинама** са професором хемије Марком Леком. Сматра се да је посета Николе Тесле Београду 1892. године знатно утицала да се јавност Србије определи за примену електричне енергије.
Прва централа радила је до 14. маја 1933. године, а сирене су у четири часа огласиле престанак рада овог постројења, а на исти начин почела је са радом новоизграђена централа **Снага и светлост**, која је дуго година била главни снабдевач Београда. Захваљујући пофесору Станојевићу ускоро су били осветљени и Ужице, Ваљево, Лесковац, Зајечар, Ивањица... У хроникама је остало записано да се опрема за електране у Ужицу и Ивањици превозила рабаджијским колима преко Јелице и Потајника.
До 6. октобра 1893. године Београд су осветљавали фењери на течни гас, а тада се сматрало да пристојном свету у касне ноћне сате и није место на улицама.

ЗАНИМЛЈИВОСТИ
ХИДРОЦЕНТРАЛА у Ужицу била прва електрана која је радила на Теслиним принципима, а Лесковац је први град који је стрју добијао преко далековода. Од хидроцентрале у Вучју до лесковачке вароши водио је делековод дужине 17 километара, који и данас постоји, а на њему могу се видети и оригинални изолатори. Колико је Србија у то време била напредна земља говори и податак да је прва електрична централа у свету, која је производила једносмерну струју, изграђена 1881. године у НЈујорку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације