**БОКА Которска Београда**, како је назвао Иво Андрић, ужурбано се спрема за почетак сезоне. Купача још нема, али захуктавају се радови на уређењу Аде Циганлије.
Капије на Савском језеру биће званично отворене 1. маја, а плаже ће примити прве посетиоце тек 15. јуна. За посао који су Град и ЈП **Ада** намеравали да заврше до лета, ипак, је остало премало времена, тако да ће поједини пројекти сачекати следећу годину.
- Нама сезона није ни престајала, али временске прилике су утицале на спорији ток радова - рекао нам је Душко Марковић, управник купалишта на Ади Циганлији. - У току је асфалтирање спортских терена, бициклистичке стазе и паркинга. На десној обали језера ради се канализациона мрежа, како би се створили сви услови да и ова страна Аде има све садржаје као и лева. Због техничих услова успорени су радови, те касни и уређење санитарних чворова, угоститељских објекта. Нажалост, и ове године купачи ће бити принуђени да користе привремене санитарне чворове. Касни такође и изградња модерне марине у чукаричком рукавцу.
Надлежне на Ади очекује у јулу Светско првенство у веслању, а припреме за ово такмичење скоро да су при крају. Спуштен је ниво воде у језеру, како би се прикачиле сајле које ће држати бове. Спортисте очекују реновиране такмичарске просторије, торањ, веслачки хангар и прилазне стазе.
- Ада је добила још једну атракцију. Поставили смо 10 платформи за пецароше на почетку језера, у делу где је забрањено купање - каже Марковић. - Моћи ће да пецају риболовци са важећим дозволама, али и они без дозвола, који ће дневно плаћати 500 динара. Пецароши са дозволом издвајаће дневно 200 динара.
Побољшана је јавна расвета и осветљење спортских терена. Око 1. маја прорадиће жичара. У току сезоне модернизоваће се терени за спортове на песку, али и најсавременији голф терени.
- И ове сезоне Ада ће примати стотине хиљада посетилаца дневно. Радимо пуном паром да им боравак буде што пријатнији - каже Марковић. - Али молимо и суграђане да чувају своје **море**. Као што рече Душко Радовић: **Београд не треба да чистимо - ако га не прљамо!**

СПАСИОЦИ
ПРОШЛЕ године имали смо изванредну организацију на плажама и око њих. Спасилачке службе радиле су без грешке. Имали смо свакодневу школу пливања за посетиоце свих узраста. Са поносом кажемо да и поред огромног броја купача, прошле сезоне није забележен ни један случај утапања. Такву организацију морамо и можемо да поновимо и овог лета - каже управник купалишта на Ади.