OD POŠTARA 13 VREĆA ČEPOVA: Sakupljačka misija Momira Stankovića iz Paraćina

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 05. 2024. u 16:38

MOMIR Stanković (64), poštar iz sela Busilovac, kod Paraćina, donirao je u humanitarne svrhe više od sto kilograma plastičnih čepova koje je uspeo da sakupi tokom prethodnih nekoliko godina. Čepove je čuvao u džakovima i kad je preračunao, u tačno trinaest vreća bilo ih je više od 40.000 komada.

ОД ПОШТАРА 13 ВРЕЋА ЧЕПОВА: Сакупљачка мисија Момира Станковића из Параћина

Foto: Privatna arhiva

Kada se pročulo koliko mnogo plastičnih zatvarača ima, najveća volonterska humanitarno-ekološka organizacija iz Novog Sada koja sprovodi akciju "Čepom do osmeha" poslala je Momiru pre nekoliko dana kombi brze pošte i preuzela od njega svu količinu.

Vidno zadovoljan, sagovornik "Novosti" skromno objašnjava da zatvarače od plastike, najviše flaša, sakuplja i dalje. Za nekoliko dana u džaku ima već više od deset kilograma jer u njegovoj zanimaciji učestvuju praktično - tri sela.

Akcija

HILjADE volontera širom Srbije do sada je sakupilo više od hiljadu tona čepova, a sredstvima dobijenim od reciklaže kupljeno je preko 70 pomagala za decu sa smetnjama u razvoju. Čepovi se mogu odložiti na oko 30.000 lokacija, a ta mesta se mogu pronaći putem mobilne aplikacije "EKO heroj".

Foto: Privatna arhiva

- Svi me znaju jer imam ugovornu poštu, to radim od 2007. godine. Supruga mi je na šalteru, a ja sam terenac i dostavljač. Pored mog Busilovca, poštu delim još u Golubovcu i Krežbincu. Meštani pripreme unapred i kad me vide, daju mi pune kese čepova. A, u mom selu, svako ko pođe da baci plastičnu flašu u kontejner, odvrne zatvarač i ostavi ga kod mene - veli Momir, koji je animirao većinu sugrađana da u ovoj humanitarnoj priči učestvuju.

Stanković sledeće godine odlazi u penziju, ali tvrdi da neće odustati od svoje misije. Uz zahvalnost, nada se da će sugrađani nastaviti da mu pomažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)