IRONIJA, APSURD, SARKAZAM: "Od Maljčika do Noći u muzeju" u Milana Trenca Galeriji Centra za grafiku FLU

M.A.K.

21. 05. 2024. u 17:39

KAMERNA retrospektivna izložba, Milana Trenca - "Od Maljčika do Noći u muzeju", koja će biti otvorena u četvrtak 23. maj u 19 časova u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja "Akademija" Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu sumira nastojanja autora da ogoli propagandnu manipulativnu poruku bilo da ona dolazi sa istoka, bilo sa zapada.

ИРОНИЈА, АПСУРД, САРКАЗАМ: Од Маљчика до Ноћи у музеју у Милана Тренца Галерији Центра за графику ФЛУ

Foto promo

Rad Milana Trenca, kako se ističe u tekstu Tie Antić i Nataše Janković, je kritička analiza ideoloških pomeranja i kulturnih transformacija koje su oblikovale savremeni svet, nudeći uvid u složenost kulturno-istorijskih faktora koji su doveli do razočaranja velikim ideološkim narativima i gubitka vere u mogućnost ostvarivanja društvenih utopija.

- U svojim satiričnim ilustracijama zagrebački višemedijskii umetnik (film, animacija, ilustracija, grafika, književnost") nudi procenu društvene stvarnosti u misiji traženja najbolje verzije istine, crpeći gradivne elemente iz konvencija i normi širokog spektra kulturnih praksi. Satira kao alat koji u više umetničkih medija, žurnalistici i književnosti predstavlja oblik javnog diskursa i poziva na kritičko prosuđivanje neke društveno-političke pojave, u radovima Trenca nit je koja prošiva celokupan stvaralački opus. Čini se da, bez obzira da li se latio pisanja i ilustrovanja dečijih knjiga, animiranimiranog i igranog filma ili političkih ilustracija, pokrenut je impulsom da razjasni i istakne neku istinu angažujući publiku da prepoznaje ironiju, apsurd, sarkazam - zaključuje se u katalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo