STRUJU IZ SUNCA PRAVE I MANASTIRI: Oko 3.100 kupaca-proizvođača električne energije ima u Srbiji

E.B.T.

21. 05. 2024. u 15:36

U SRBIJI trenutno ima oko 3.100 kupaca - proizvođača električne energije, instalisane snage 52 megavata. Pored finansijskog efekta oni sve više traže kvalitet, bezbednost i sigurnost svojih mini elektrana na krovovima, a krajnji cilj im je da sebi obezbede što jeftiniju zelenu struju.

СТРУЈУ ИЗ СУНЦА ПРАВЕ И МАНАСТИРИ: Око 3.100 купаца-произвођача електричне енергије има у Србији

Foto: Republički geodetski zavod

Ovo je danas izjavila pomoćnica ministarke energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović, ističući da se broj uvoznika, pa i domaćih proizvođača i prodavaca solarnih panela povećava. Ona je na međunarodnoj konferenciji o kupcima - proizvođačima električne energije "Prozjumeri - dve godine posle" istakla da je koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi.

- Među prozjumerima imamo manastir Žiču, osnovne i srednje škole, privrednike, javne objekte - rekla je Vukadinovićeva. - Domaćinstva mogu da instaliraju solarne panele do 10,8 kilovata, a ostali kupci do 150 kilovata, zadržavajući prioritet pristupa sistemu, bez balansne odgovornosti. Na ovaj način koncept kupca - proizvođača se orijentiše ka domaćinstvima i maloj privredi.

Prema njenim rečima, država je do sada subvencionisala oko 500 domaćinstava za ugradnju solarnih elektrana. To je, kako dodaje, petina od ukupnog broja domaćinstava koja su prozjumeri. Ona je podsetila da su prošle godine izmenjeni svi relevantni propisi kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci - proizvođači, tako da se obračun PDV obavlja ne na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete struje, što značajno smanjuje osnovicu za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije.

Na konferenciji su istaknuti i planovi Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu, među kojima je i pravno regulisanje koncepta aktivnog kupca.

- Kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce, kojima ćemo omogućiti da proizvedenu zelenu energiju koriste za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu – rekla je Vukadinovićeva. - Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih obnovljivih izvora sistema čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga na tržištu za građane i privredu. Sprovešće se, kako dodaje, i mere za unapređenje procedure priključenja, naročito na distributivnom nivou, gde je cilj digitalizovan i transparentan postupak za elektrane i prozjumere.

Konferencija je u Privrednoj komori Beograda okupila je predstavnike državnih institucija, akademske zajednice, privrednike i potencijalne korisnike, a glavna tema je "Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana". Konferenciju organizuje „Energija Balkana“ uz institucionalno pokroviteljstvo resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!