GLAUKOM je hronično, doživotno i veoma podmuklo oboljenje oka. Ono protiče toliko neprimetno da oboleli u početku u većini slučajeva uopšte ne primećuje gubitak funkcije vida. Ukoliko se ne leči, glaukom može da dovede i do slepila, upozorili su stručnjaci povodom svetske nedelje glaukoma od 6. do 12. marta.

Glaukom je u svetu drugi po redu vodeći uzrok slepila koji se, ako se otkrije na vreme i leči na odgovarajući način, može sprečiti. Prepoznaje se po tome što bistra tečnost stalno teče u i iz prostora koji se naziva prednja komora i ta tečnost hrani okolna tkiva.

Tečnost otiče iz komore kroz deo koji se naziva ugao oka, koji se formira na mestu spajanja rožnjače i dužice oka. Ponekad dolazi do nakupljanja ove tečnosti i tada se pritisak unutar oka povećava do nivoa pri kome može da dođe do oštećenja očnog živca.

DOŽIVOTNA TERAPIJA GLAUKOM se dijagnostikuje merenjem očnog pritiska i pregledom vidnog živca - kaže profesor dr Paraskeva Hentova- Senćanić. - To je hronična bolest, što znači da ne postoji izlečenje u pravom smislu reči, jer nikada ne nestaje potpuno.Terapija glaukoma je u većini slučajeva doživotna mera. Moderna terapija glaukoma podrazumeva kapi za oči, hirurško lečenje i lasersku terapiju.

Zbog povećanog pritiska u oku stradaju nervna vlakna vidnog živca, što za posledicu ima pad vida i propadanje vidnog polja. Razvija se obično bez bola, ili drugih simptoma, tako da mnogi od njega boluju godinama, a da to i - ne znaju.

- Poražavajuća je činjenica da oko polovine broja pacijenata sa već ispoljenim glaukomom ili izraženim rizikom o tome ništa ne znaju - kaže profesor dr Paraskeva Hentova-Senćanić, iz Instituta za očne bolesti Kliničkog centra Srbije. - Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100.000 obolelih od glaukoma. Slepih na jedno oko kao posledica ove bolesti ima sedam odsto, a na oba oka 7.000.

Po rečima naše sagovornice, tri od 100 osoba više od 40 godina života ima glaukom. A, čak devet puta veću šansu da obole od ove bolesti imaju osobe kod kojih je u porodici već bilo slučajeva glaukoma.

- Osim godina starosti i nasledne predodređenosti, faktori rizika za nastanak glaukoma su povišeni očni pritisak, kratkovidost, dijabetes, migrenozne glavobolje, sindrom apneje, u narodu poznat kao hrkanje u snu, zatim dugotrajna upotreba kortikosteroidnih lekova, prethodne povrede oka - pojašnjava profesorka Paraskeva Hentova-Senćanić.