Škola je gotova, a decu očekuje zasluženi odmor, predah od obaveza, vreme za igru i zabavu. Mogu da odahnu jer više nema kontrolnih, pismenih zadataka, ocenjivanja i "glavobolje" zbog proseka. Raspust je dečji godišnji odmor, tvrde stručnjaci, i potreban je đacima svih uzrasta, bez obzira na uspeh i ocene. Zato dozvolite detetu da predahne, da se odmori i skupi energiju za novu školsku godinu. Pustite ga i da se malo "izluduje", da radi ono što voli, ponaša se onako kako priliči njegovom uzrastu.

Škola je ozbiljan zadatak i veliki izazov i zato je najbolje da dete raspust provede onako kako želi. Naravno, to sa sobom nosi izvesna ograničenja, ali "pravila" treba da budu labavija, pogotovo ukoliko je dete dobar đak, savetuju psiholozi. Nemojte dete zatrpavati novim obavezama čim se raspusti niti insistirati da, na primer, tokom leta pročita celu lektiru za sledeći razred. Ukoliko dete samo poželi da čita ili nauči nešto novo tokom raspusta, taj pokušaj ohrabrite, ali ga ne forsirajte. Bolji izbor od lektire su knjige koje dete samo izabere. Nemojte da mu sugerišete, osim u slučaju kada odabrana literatura nije pogodna za njegov uzrast.

Čak i deci koja su pala na popravni potrebno je izvesno vreme da se odmore, pa nemojte insistirati da odmah počne da uči, jer ćete tako samo učvrstiti njegovu odbojnosti prema školi. Dozvolite mu da se neko vreme odmori, pa tek onda insistirajte da "zagreje stolicu".

Ipak, radost zbog raspusta ne traje dugo, klincima jako brzo postane dosadno, pa je roditeljska obaveza da im organizuju vreme, ali samo za igru i druženje. Ukoliko ste u mogućnosti, kažu stručnjaci, dete koje je u školi uspešno nagradite letovanjem, odlaskom kod rođaka na selo, nekim aktivnostima u gradu koje mu prijaju ili poklonom koji želi. Ako putujete sa detetom napravite plan šta ćete sve da radite, jer ga na taj način učite da se raduje lepim stvarima. Podstičite ga da sklapa nova prijateljstva na putovanjima, jer istraživanja pokazuju da su letnja druženja, pa i prve ljubavi uz šum mora, najlepše uspomene iz detinjstva i adolescencije. Ako dete želi, dozvolite mu i da otputuje samo, sa bakom i dekom ili nekim drugim, jer mu tako pomažete da se osamostali. Nemojte ga svaki dan zivkati telefonom i ispitivati šta je jelo, šta je radilo ili kako se ponašalo. Telefonske razgovore koristite samo da saznate neophodne informacije, ali više slušajte šta ima da vam kaže i pustite ga da ono priča. Ako dete u nižim razredima osnovne škole ne želi da putuje bez vas, potrudite se da saznate razloge njegovog straha od odvajanja i nemojte da ga forsirate da ide.

Ukoliko ostajete kod kuće, organizujte mu druženja sa prijateljima, odvedite ga na izlet ili mu priuštite neko sitno zadovoljstvo. Ohrabrite ga da radi ono što voli, a za šta nije imalo vremena dok je trajala škola. U glavnom gradu i širom Srbije dostupne su različite letnje radionice u kojima se deca sličnih interesovanja okupljaju i druže. Postoje mnogi besplatni programi, škole plivanja i drugih sportova, koje deci pomažu da višak slobodnog vremena učine sadržajnim. Idite u bioskop, pozorište, prošetajte zajedno. Iskoristite raspust da provedete više vremena sa svojim detetom.

NE FORSIRAJTE BUDUĆE PRVAKE I deca koja tek na jesen polaze u školu, treba da se odmore. Za prvi razred pripremili su se kroz predškolske programe, pa nemojte leto koristiti pokušavajući da prvaka naučite slova ili tablicu množenja. Možete sa njima razgovarati o školi, pripremati ih za novo okruženje i obaveze, ali nikako za gradivo. Pričajte im kako i vi pamtite svoj prvi dan u školi i kako će na jesen poći na jedno novo, zanimljivo mesto, na kojem će mnogo toga naučiti i upoznati nove prijatelje.

Decu nikada na raspustu ne terajte da uče, savetuju psiholozi, jer on i služi da bi se igrali, bili više vremena napolju sa vršnjacima i roditeljima. Svrha raspusta i jeste da se dete odmori i motiviše za nove zadatke. Ideja da će se dete učenjem pripremiti za novu školsku godinu i tako obezbediti bolji uspeh u sledećem razredu, nije dobra, tvrde psiholozi. Pogotovo za mlađe školarce, jer kapacitet njihove memorije neće dozvoliti da zapamte gradivo, čak i ako celo leto provedu uz knjigu.

Srednjoškolci zahtevaju malo "strožu" kontorlu tokom rasputa, jer previše slobodnog vremena često ne znaju kako da iskoriste. I njih motivišite da rade nešto korisno što će im prijati. Dete ne bi trebalo previše da opterećujete ni kućnim obavezama. Logika da sada kada ima vremena dete može da pomogne oko nekih porodičnih obaveza, nije dobra. Ne treba da menjate navike koje je dete imalo tokom školske godine, odnosno ne treba da mu namećete nove poslove i obaveze.

Maturanti koji su se upisali na fakultet imaće najduži raspust u životu, jer nastava na većini fakulteta počinje tek u oktobru. Njih naročito pustite da uživaju, savetuju psiholozi, jer im je ovaj raspust jedan od najbezbrižnijih perioda u životu. Obavili su važan zadatak, upisali su fakultet, bili pod velikim stresom zbog prijemnog i zato ih pustite da se dobro odmore. Čekaju ih još veće obaveze i odgovornosti i zbog toga najduži raspust treba da im ostane u najlepšem sećanju. Nemojte da ih opterećujete svojim obavezama, a čak i ako ne žele vaše društvo i insistiraju da najviše vremena provode sa prijateljima, to im i dozvolite. Raspusti su, osim praznika, najlepše radosti detinjstva, pa se potrudite da ih i vaše dete tako doživljava.