Osim u ishrani senf možete da upotrebite i kao odlično priručno sredstvo protiv različitih bolova.

Ako ste se opekli, zahvaćeno područje premažite debljim slojem senfa i bol bi trebalo brzo da nestane.

U slučaju da ste promukli i da vas grebe u grlu, dobro pomešajte senf, sok od pola limuna, po kašiku soli i meda i pola šolje ključale vode. Posle deset minuta, kada se mešavina ohladi, uzmite gutljaj-dva i grgoljite. Mešavina nije prijatnog mirisa i ukusa, ali je delotvorna.

Ovaj začin će vam pomoći i da opustite mišiće koji su bolni zbog preteranog vežbanja. Ako osećate bol u mišićima celog tela, pripremite kupku. Pomešajte dve kašike senfa, kašičicu morske soli i mešavinu stavite u kadu sa vrućom vodom. Senf će pojačati terapeutsko dejstvo soli i bol u mišićima brzo otkloniti. Lezite u kadi oko 20 minuta, a posle kupke dobro se istuširajte kako se na koži ne bi osećao miris senfa. Ili, posle dugog stajanja, kada osetite bol u stopalima, napravite kupku za noge. U šerpi punoj vrele vode mešajte kašiku senfa sve dok se ne rastopi. Prespite u lavor i ubacite nogu u kupku.

Osećate li bol u donjem delu leđa, agoniju okončajte uz pomoć paste koja se pravi od mlevenog semena gorčice (od nje se pravi senf) i dvaput više brašna. Lagano mešajte u toploj vodi dok ne dobijete pastu koju ćete staviti na tkaninu, a nju potom na bolno mesto. Učvrstite tkaninom ili zavojem. Pastu držite od 20-30 minuta.