Plod kestena (Aesculus hippocastanum), crvenkasto-smeđe boje, raste unutar bodljikave opne koja puca u jesen kada plod zri. Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, kesten je i prava riznica korisnih sastojaka, a osim ploda lekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvetovi. Najdelotvorniji sastojak kestena je saponin, izolovan iz semena, koji se koristi za pranje i negu kose, lečenje kožnih bolesti, razređivanje previše guste krvi. Saponin se koristi i kao emulgator, dok se masno ulje dobijeno iz oljuštenog semena koristi u sapunskoj industriji.

Seme divljeg kestena se zahvaljujući sastojku escinu koristi i za lečenje edema, hemoroida, za povećanje tonusa vena i drugih neželjenih venskih promena. Upotrebljava se i u postoperativnom i posttraumatskom tretmanu, snižava previsok krvni pritisak jer utiče na propustljivost kapilara. Preparati, odnosno ulja od cveta divljeg kestena koriste se i protiv opekotina od sunčanja i pega na licu.

Plod kestena je jestiv i ukusan, sadrži dosta skroba, zbog čega se često koristi prilikom pripremanja poslastica.
Losion za sjajnu kosu Za delotvoran losion potrebno je 50 grama oljuštenog i istucanog divljeg kestena koji se stavi u litar vode. Sve to treba da proključa, a onda se ostavi da vri još petnaest minuta. Mešavina se procedi, a losion se bez trljanja nanosi na vlažnu kosu. Tretman treba da se sprovodi mesec dana, posle čega kosa postaje sjajna, čvrsta i negovana.

Kesten je, inače, dugovečno drvo koje može da živi i preko 200 godina. Njegova stabla stvaraju vrlo povoljne mikroklimatske uslove i štite od zračenja, prašine i vetra. Kesten se može naći u najvećem delu Evrope, mada autohtono raste na jugu Balkana - u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj i Albaniji, zbog čega ga naučnici zovu “balkanski lepotan”.
Sa druge strane, pitomi kesten (Castanea sativa) malo je teže naći, jer uglavnom raste kao samotnjak. Lekovita svojstva njegovog cveta, lista i kore više su poznata u narodnoj nego u zvaničnoj medicini. Zbog sadržaja tanina list i kora služe za spravljanje adstringentnih (stežućih) lekovitih preparata. List se koristi za prevenciju i saniranje određenih promena na jetri, jer obiluje vitaminom K, koji povoljno deluje i na koagulaciju krvi. Čaj napravljen od ravnomerne mešavine kestena i majčine dušice (Thymus serpyllum) vrlo je delotvoran lek za iskašljavanje. Olakšava različite disajne tegobe, od blagih upala sluzokože ždrela, do ublažavanja napada takozvanog velikog kašlja. Čaj od lista preporučuje se i svima koji imaju stomačne tegobe.


Ekstrakt za vene i krvotok
Ekstrakt koji pomaže pri lečenju vena i krvotoka sprema se tako što se desetak svežih i narendanih kestenovih semenki, zajedno sa korom, polako sipa u dva i po litra kipućeg konjaka. Važno je da konjak vri kako bi se uništili fermenti i sprečilo kvarenje rastvora. Kada se smeša ohladi procedi se i tako spremljena koristi u dozi od nekoliko kapi. U pripremi ekstrakta konjak može biti i hladan, ali se onda sadržaj čuva u braon boci širokog grla, poklopljen staklenim zatvaračem. Treba da odstoji sedam nedelja, procedi se i tek onda koristi.