REKONSTRUKCIJA mitralnog zalistka je u ekonomskom i u medicinskom smislu bolja nego da se on zameni veštačkim i sve više se primenjuje u svetu. Pacijent sa „obnovljenim“ živi duže nego sa veštačkim zaliskom, ne posećuje lekare, ne leži u bolnici. I za razliku od pacijenata koji posle ugradnje veštačkog zaliska čitavog života piju lekove, ne uzima medikamente.

Ova intervencija, na Institutu za Kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ ima dugu tradiciju. Posle povratka kardiohirurga dr Ivana Stojanovića pre 12 godina sa usavršavanja u Hjustonu i Parizu ovaj program je značajno intenziviran. Tada je bilo samo 30 rekonstrukcija godišnje, a tokom ove godine urađeno je više od 260 mitralnih rekonstrukcija. U ovom periodu je proširen i stepen složenosti zahvata tako da se na Institutu danas rade i najkompleksnije promene na mitralnom zalistku. Krajem prošle godine započeli su i program endoskopske hirurgije mitralnog zalistka.

U BOLNICI
SEDAM DANA
- PROSEČAN boravak u bolnici posle mitralne rekonstrukcije je sedam do 10 dana i zavisi od opšteg stanja bolesnika (godine starosti, očuvanost srca) kao i od težine same operacije - objašnjava dr Ivana Stojanović. - Bolesnici operisani minimalno invazivnim pristupom imaju lakši postoperativni tok i brži oporavak sa mnogo manje ograničenja u neposrednom postoperativnom toku. Očekujemo donaciju za nabavku instrumentarijuma neophodnog za minimalno invazivnu hirurgiju mitralnog zalistka, pa bismo onda za nekoliko meseci mogli da povećamo broj minimalno invazivnih procedura.

- Suština je u tome da se sačuva prirodno tkivo zaliska, da se na minimum svede ugradnja stranog materijala, a da se pritom dobije trajno i u potpunosti funkcionalan mitralni zalistak - objašnjava dr Stojanović. - Osnovna prednost je u očuvanju prirodne anatomske strukture mitralnog zalistka. Adekvatno rekonstruisan mitralni zalistak funkcioniše kao zalistak zdravog čoveka. Količina stranog materijala koja se ugradi je minimalna.

Doktor ističe da intervencija ima pun efekat samo ako se primeni u optimalnom trenutku.

- Mitralna rekonstrukcija podrazumeva primenu složenih rekonstruktivnih tehnika kojima se oboleli zalistak praktično „prekroji“ i time dovede u funkcionalno stanjem - objašnjava dr Stojanović. - Procedura podrazumeva i ugradnju mitralnog prstena. To je jedini strani materijal koji se ugrađuje, a njega nakon nekoliko meseci prekrije tkivo srca.

Mitralna rekonstrukcija može da se izvede uobičajenim srednjim rezom kroz grudnu kost, ali ovaj pristup poslednih godina sve više je potisnut minimalno invazivnom, endoskopskom hirurgijom kroz mali bočni rez (port access).

TOP-FORMA

- Ukoliko se ova operacija izvede na vreme, ograničenja u smislu fizičkog i profesionalnog opterećenja su kasnije ista kao i kod zdrave - napominje dr Ivan Stojanović. - Neki od bolesnika su nakon intervencije bez ikakvog ograničenja nastavili da se bave svojim profesijama koje zahtevaju ekstremno psihofizičko anagažovanje (piloti, sportisti, ronioci).