Posle novogodišnjih praznika, božićnih i slavskih trpeza poprilično smo opterećeni zbog veće količine hrane, alkohola i slatkiša kojima smo se sladili, pa i prekomerno u njima uživali. Ali, tu je, makar kod naroda sa ovih područja, nadaleko čuveni rasol koji rešava sve probleme. Posle bučnih i većinom neprospavanih noći, rasol dođe kao pravi regenerator i eliksir.

U narodu čuveni lek protiv mamurluka sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi bržeg delovanja preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. Tri kašičice blagog rasola popijene pre obroka pomažu osobama sa hroničnm zatvorom.

Šta to sve ima ovaj napitak, zbog čega se izuzetno ceni kao lek? U njega su se, pre svega, „preselili“ svi vitamini iz kiselog kupusa. Prvenstveno sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, savršenim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najređih, koji pomaže lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.

Lekovitost rasola može da se pojača, zavisno od načina kiseljenja kupusa. Iskustvo narodne medicine pokazalo je da je rasol delotvorniji ukoliko se, prilikom kiseljenja, između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške ili jabuke, kim, komorač. I obavezno, što manje soli.

S obzirom na to da mineral kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, rasol bi trebalo da piju i oboleli od reume i gihta. Svakodnevno pijenje ovog soka između obroka pomaže kod dijareje i upale creva. Protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litar rasola, tokom celog dana u malim gutljajima, u trajanju od tri do četiri nedelje. Zbog toga što ubrzava varenje, rasol se preporučuje kao važan sastojak dijete za mršavljenje. Mlečna kiselina u njemu jača imuni sistem i obnavlja crevnu floru.

Fitonutrijenti kao sastojak štite organizam od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja membrana ćelija.

Rasol sadrži i enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma, zbog čega se i preporučuje kod mamurluka. Pristalice narodne medicine tvrde i da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma pluća, želuca, creva i prostate. A uzimanje svakih pola sata jedne velike kašike ovog napitka može pomoći u pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, rasol treba uzimati duže vreme, između mesec do mesec i po. U kombinaciji sa sokom od šargarepe odličan je za osobe kod kojih je dokazan manjak kalcijuma ili imaju osteoporozu.

Međutim, rasol od crvenog i zelenog kupusa razlikuju se po nutritivnim i lekovitim svojstvima. Crveni kupus ima više fitonutrijenata od zelenog, a vitamina C čak sedam puta više. Crveni kupus sadrži i antocijanin, antioksidans koji mu daje tu boju i koji pomaže u zaštiti sivih moždanih ćelija i u prevenciji od Alchajmerove bolesti. Sok od crvenog kupusa delotvoran je i kod plućnih bolesti. Rasol i od drugih vrsta delotvoran je, samo što ima neznatno manju snagu, koja zavisi od količine lekovitih sastojaka. Prilikom konzumiranja rasola treba voditi računa da ne sme biti slan, a ukoliko jeste, treba ga razrediti vodom.

S obzirom na to da nemaju svi kiseli kupus i rasol, sok protiv mamurluka može da se napravi i od svežeg kupusa. Za ovaj sok treba izrendati pola kilograma kupusa, dodati malo soli i ostaviti da odstoji i pusti sok. Zatim kupus procediti kroz pamučnu gazu, a dobijenom soku dodati sok od jednog limuna.


PROTIV NAGLUVOSTI

Uveče, pre spavanja, rasolom treba nakvasiti vatu, a onda je tako nakvašenu staviti u uvo. Sa vatom treba prespavati i ujutru je izvaditi. Postupak treba ponavljati sve dok nagluvost nestane, a zagovornici narodne medicine tvrde da daje odlične rezultate.


KISELE ČORBE

Kisela čorba takođe se preporučuje za oslobađanje od mamurluka.

Čorba od celera - Koren celera osrednje veličine oljušti se, sitno isecka ili izrenda, a onda skuva u litar pileće supe zajedno sa šoljicom pirinča i glavicom sitno iseckanog belog luka. Kada provri začini se, posoli po ukusu, ostavi da se prohladi, potom izmiksuje u blenderu, a zatim ponovo vrati na šporet da provri. U ovako dobijenu čorbu dodaje se jedno sveže jaje umućeno sa šoljom kisele pavlake.

Paradajz čorba - Na malo ulja vrlo kratko, tek da zamiriše, proprži se jedna kašičica aleve paprike. U to se doda litar soka od paradajza i pola litra vode, posoli se i pobiberi po ukusu, a onda doda jedna cela manja glavica crnog luka (može i sa ljuskom) i kašika šećera. Kuva se između 5-10 minuta. Na kraju se dodaju rezanci ili šolja pirinča, prethodno potopljen u vodu da ogrezne i razmekša, kao i puna šaka iseckanog peršunovog i celerovog lista.