SA glaukomom, podmuklom bolešću koja u najvećem broju slučajva prolazi bez simptoma i nepovratno uništava vid, u Srbiji, živi oko 100.000 ljudi. Na ovaj broj ukazuje promet lekova za lečenje glaukoma, a ta cifra se, napominju stručnjaci, uklapa i u svetski prosek, prema kojem dva do četiri odsto stanovnika starijih od 40 godina imaju ovu bolest.

Iako se u poslednjih desetak godina nije desio nikakav epohalni pomak na polju lečenja glaukoma, pacijente može da ohrabri novost da će se krajem ove godine na našem tržištu pojaviti kapi koje ne sadrže konzervans.

- Ovo je izuzetno važno za pacijente koji svakodnevno koriste kapi, što automatski podrazumeva i sipanje konzervansa u oči - kaže prof. dr Paraskeva Hentova Senćanić, načelnik Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS i predsednica Udruženja glaukomatologa Srbije. - Taj konzervans oštećuje površinu oka i suši ga. Zbog suvoće oka pacijenti imaju subjektivne smetnje, na primer osećaj pečenja, prisustva stranog tela, žarenja, što im smeta, pa moraju naknadno da sipaju i veštačke suze. Da bi one bile efikasne trebalo bi da se sipaju tri-četiri puta dnevno.

Uvođenjem kapi bez konzervansa trebalo bi da se obezbedi njihovo bolje podnošenje a ujedno će i život pacijenta koji je prinuđen da svakodnevno sipa kapi biti rasterećeniji.

U svetu se rade i neke nove hirurške metode lečenja glaukoma, koje se kod nas još ne primenjuju.

- To su skupe procedure jer sve zahtevaju posebne implatne koji koštaju 500-600 evra za jednu operaciju, a nisu ni dovoljno proverene u praksi da bismo ih apriori prihvatili - ističe naša sagovornica.

PREGLEDI

KAKO u najvećem broju slučajeva (oko 80 odsto) ova bolest ne daje simptome, za uspešno lečenje je važno da se ona otkrije na vreme. Zbog toga stručnjaci apeluju da se neodložno na pregled oftalmologu jave: svi koji imaju u porodici nekog ko ima glaukom, kratkovidi, ljudi sa povišenim ili pak niskim krvnim pritiskom, dijabetičari. Ako nema pomenutih faktora rizika prvi pregled kod oftalmologa trebalo bi da se uradi najkasnije sa 40 godina.