Da "veza" za jednu noć više nije ništa neobično, pokazalo je i jedno istraživanje preko interneta u kojem je učestvovalo više od 50.000 muškaraca i žena. Otkriveno je da je gotovo svaki drugi ispitanik imao iskustvo jednokratnog seksa i da mnogi pod uticajem medija, filmova i serija, ulaze u takozvane neobavezne veze. Međutim, da li se one uopšte mogu nazvati vezama? Da li u njima može da se sačuva dostojanstvo, spreči nepotrebna patnja ili je u pitanju samo još jedan pogrešan životni stil koji se nameće putem pop kulture?

Popularne "kombinacije" su nešto između partnerskih i prijateljskih veza i najčešće su zasnovane na seksualnoj privlačnosti, kaže Snežana Adašević Petrović, klinički psiholog i psihoterapeut. Međutim, zabrinjava činjenica da su ovakve veze poslednjih godina u porastu. Sve više mladih ljudi nema vremena za posvećenost u ozbiljnom partnersko-ljubavnom odnosu, pa pribegavaju samozvanim "vezama bez obaveza".

- Mladi koji po ceo dan rade u velikim kompanijama druže se preko društvenih mreža i komuniciraju preko SMS poruka. Ali, oni ne čuju glas partnera sa kojim se dopisuju. A na osnovu glasa, čak i preko telefona, može da se proceni nečija emocija. Iako i lepim rečima u poruci nekome možemo da približimo ono što osećamo, te emocije sve manje se ispoljavaju u neposrednom kontaktu sa drugom osobom.

Svedoci smo otuđenja među ljudima zbog zasićenosti modernom tehnologijom i komunikacije preko interneta. S druge strane, sve je više mladih i osoba u srednjim godinama koje ne žele da se vezuju, već hoće da budu slobodni - objašnjava naša sagovornica. - "Kombinacije" daju samo privid slobode, jer mnogi postaju zavisni od takvih veza. "Mogu ako hoću, ali ne moram". Takav način razmišljanja daje im lažan osećaj slobode.

Kada naiđe neko bolji ko se dopadne jednom od "konzumenata" ovakvih veza, on odlazi, a onaj ko je ostavljen nema pravo čak ni na patnju. Kada jedan odluči da ne želi više da se javlja onom drugom, nema potrebe da mu bilo šta objašnjava. To je uostalom nešto što je i moglo da se očekuje pre ili kasnije. Stiče se utisak da se neobavezni partneri unapred "amnestiraju" od patnje?

- To naročito važi za osobe koje su već imale loša iskustva i koje su bile povređene, posle neke duže veze. Brane se tako što ostaju zatvorene i za primanje i za davanje emocija, a to vodi u otuđenje - tvrdi Adašević Petrović.

Ima i onih koji se pravdaju nedostatkom vremena za posvećivanje partneru. - Neobavezne veze su izbor, a ne posledica užurbanog tempa života. U njih ne ulaze samo mladi do 35 godina, već i oni u zrelijim godinama koje su nekada važile za doba u kojem je normalno i potrebno stupiti u neku dugotrajnu vezu.

Ove osobe strahuju od vezivanja zato što ne žele obaveze, jer obaveze podrazumevaju i odgovornost prema partneru i razmenu emocija. A oni najčešće nisu spremni za takvu razmenu.

Postavlja se pitanje da li je moguće da se oslobode tog straha od vezivanja?

- Prvo moraju da se otkriju razlozi zbog kojih su uplašeni od zasnivanja braka i porodice. To su često modeli iz primarnih porodica, koji ih koče. Na primer, devojka je gledala majku koja trpi u lošem braku i ne izlazi iz njega. Ona zbog toga neće da ponovi model trpljenja. Treba joj pomoći da shvati da je to u stvari njen izbor, da ima mogućnost da ostvari neki svoj model koji ne mora da bude isti kao majčin, a ovo važi i za muškarce.

Koliko god se činile modernim i normalnim, ovakve veze ne nude ispunjenje i sigurnost, ono za čime svako čezne. Koliko u njima ima samopoštovanja i poštovanja prema onom drugom?

- Ne može da se govori o samopoštovanju, ako neko zna da sedi na klupi za rezervnog igrača. To je već dovoljno ponižavajuća pozicija koja govori o slabom samopoštovanju i pravljenju nekih ustupaka koje uopšte ne bi trebalo praviti. U takvim vezama, osoba ne može dobro da se oseća, jer nikada ne zna da li onaj drugi ima još i koliko osoba u svojim "kombinacijama".

Ipak, iz nekih neobaveznih veza mogu da procvetaju i "prave", srećne veze, šanse za to su mnogo veće ako partneri nisu dugo bili u takvom odnosu.

Iako deluju kao rezervne varijante i u ovakve veze se unose neka očekivanja. Na prvi pogled, osoba pristaje na neki kompromis, a u međuvremenu će nastojati da onog drugog već nekako zavede i pokaže mu svoje kvalitete, pa će to da preraste u nešto ozbiljnije. Uvek postoje takva očekivanja, objašnjava naša sagovornica. - Ovakva veza nije oslobođena bilo kakve emocije, uvek postoji neka privlačnost, to je ono što partnere i drži zajedno. Vremenom se ipak pojavljuju neka dugoročnija očekivanja, bez obzira na to što su partneri na izgled svesno ušli u takvu kombinaciju. Zauzeti muškarci koji pribegavaju ovakvim kombinacijama, ponekad ne shvataju da ih i takva veza na neki način obavezuje. Ovakvim vezama su više skloni pripadnici jačeg pola. Oni se pribojavaju onoga što bi se od njih očekivalo, kada bi stupili u neku izvesniju ili barem dugotrajniju partnersku relaciju i zato ih izbegavaju.

Nema sumnje da neobavezne veze ugrožavaju brak i porodicu.

- One su svakako način da se izbegne odgovornost koju brak i porodica neminovno nose, naročito kada dođu deca. To je unapred amnestiranje od odgovornosti. Jer, većina nas je odrasla na nekim bajkama u kojima su glavni junaci živeli srećno do kraja života. Zato se pojedinci plaše da donošenjem pogrešne odluke, neće ponoviti taj srećni scenario iz bajke. Uvek im savetujem da daju šansu svojim osećanjima. Jer, i partneri su zamenljiva kategorija kako god to surovo zvuči. Ako se ispostavi da brak ne može da opstane, razvod je uvek rešenje, bez obzira na to što je težak i bolan. Uvek postoji druga šansa i od toga ne treba bežati, zaključuje sagovornica "Života Plus".

Društvo bez dece

Neobavezne veze zasnovane samo na seksu, ozbiljno ugrožavaju instituciju braka i produženje ljudske vrste, jer sve je više i muškaraca i žena koji ne želi da imaju decu ni da stupe u brak. Sve je više vanbračne dece koja nisu plod dugogodišnjeg partnerstva, već kratkotrajnih seksualnih susreta. Sociolozi strahuju da će takva deca usvojiti nezdrave modele ponašanja, što će svakako imati uticaja na društvena kretanja, jer bi mogli da se pojave novi životni stilovi.

Površno konzumiranje seksa vodi ka nezrelom, nefunkcionalnom i narcisoidnom društvu koje će izgubiti prave vrednosti. Neki naučnici čak idu toliko daleko da upozoravaju da će se većina pretvoriti u hedoniste i egoiste, rukovođene samo ličnim ciljevima i potrebama.

Hedonizam i egoizam

Da situacija izmiče kontroli, pokazuje i jedno francusko istraživanje koje je otkrilo da raste broj jednočlanih ženskih domaćinstava. Takve žene nisu u ozbiljnoj vezi, partnere imaju povremeno i uglavnom je reč o različitim muškarcima. Otkrića su ozbiljno zabrinula francuske sociologe i psihijatre koji upozoravaju da bi takav trend mogao da se nastavi. Situacija nije ozbiljna samo u Francuskoj. U Americi je takvo seksualno ponašanje postalo gotovo normalno, a karakteristično je i za druge razvijene zemlje. I dok neki smatraju da je to posledica evolucije, drugi upozoravaju da nije reč o prirodnom i normalnom ponašanju i da bi posledice mogle da budu pogubne za društvo u celini.

Žene postale kao muškarci

Trend neobaveznog seksa uzeo je maha šezdesetih godina prošlog veka, a sociolozi tvrde da su takvo ponašanje započeli muškarci. Nisu želeli da se vezuju u pravim vezama, jer ih je zanimao samo seks. Iako se u to vreme većina žena nije ponašala tako, danas je sve više onih koje su prihvatile novi način ponašanja. Neke samo žele da se uklope, a nekima je to postao prihvatljiv i zadovoljavajući način života. Mnoge žene pretvorile su se u muškarce i počele su da doživljavaju seks kao zabavu koja nije nužno povezana s ljubavlju.

Emocije pod maskom

Iako neobavezne veze deluju uzbudljivo i zanimljivo, britanski psiholozi upozoravaju da je reč o vrlo opasnom ponašanju. Takvi odnosi ostavljaju ozbiljne i ponekad trajne ožiljke u ličnosti osobe. Iako znaju u šta se upuštaju i ne doživljavaju to kao problem, njihova podsvest zna da rade nešto loše i taj osećaj vremenom ih sve više nagriza. Neobaveznim seksualnim vezama više su sklone osobe koje se plaše bliskosti i vezivanja, ali u dubini svoga bića čeznu za ljubavlju. Iako na prvi pogled deluju zadovoljno i samopouzdano, takve osobe su u stvari nesrećne i ne poštuju same sebe. Kako bi prikrili takva osećanja, mnogi stvaljaju "masku" kako bi mogli da žive izabranim načinom života.