Francuska kuhinja je mnogima uzor u spremanju jela, a ovom prilikom preporučujemo da napravite mućkalicu za koju su vam potrebne tikvice, plavi patlidžan, paradajz, paprika i začinsko bilje



Za 4 osobe potrebno je: 250 g tikvica, plavi patlidžan, 400 g paradajza, 2 glavice crnog luka, crvena i žuta paprika, 2 čena belog luka, po 3 grančice timijana i origana, po 2 grančice bosiljka i ruzmarina, 3-4 kašike ulja, 2 kašike paradajz pirea, 100-150 ml povrtnog bujona, so i biber.

1. Tikvice, patlidžan, paradajz i paprike operite i isecite na manje komade. Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte. Začinsko bilje operite, prosušite i usitnite.

2. U tiganju zagrejte ulje, stavite usitnjen crni luk, kockice paprike i propržite oko pet minuta, uz stalno mešanje. Zatim dodajte tikvice, patlidžan, paradajz i beli lik.

3. Umešajte paradajz pire i začinsko bilje, posolite i pobiberite, promešajte i kratko prodinstajte. Sipajte bujon i dinstajte na srednjoj temperaturi oko 15 minuta.