KOŠTA, al' nek ide život, vredi do poslednjeg evrocenta. U Hotelu "Titanik Mardan palas", na Antalijskoj rivijeri, u Lari, piju se italijanska i francuska vina, jede najbolja hrana, hoda po persijskim tepisima osvetljenim stotinama "Svarovski" lustera, spava na krevetima kao od oblaka... I ma koliko da su turistički prohtevi visoki, nijedan neće ostati neispunjen.

U Antaliju, gde se na lokalni aerodrom godišnje iskrca više od 30 miliona turista iz celog sveta, stigli smo u aranžmanu agencije "1A Travel". Maj tek "zagazio" u treću dekadu. Reklo bi se, rizično. Nije bilo - sunca taman, a kad pregreje, u more se ulazi lagodno, bez jeze.


PROČITAJTE JOŠ: TURSKA I EGIPAT ZA SAVRŠEN PORODIČNI ODMOR: Najpristupačniji hoteli sa mnoštvom sadržaja

Nekadašnji "Mardan palas", otvoren 2009. godine, od Azerbejdžanaca kupili su Turci iz Berlina, i sada je deo lanca hotela "Titanik". I, najluksuzniji hotel u Antaliji! U kompleks na 180.000 metara kvadratnih novi vlasnici uložili su čak 1,4 milijarde evra, samo za renoviranje, i manje dogradnje. Čim prođete kroz belu kapiju sa zlatnim ornamentima, luksuz je očigledan i u najsitnijim detaljima. Samo u hol hotela ugrađeno je 40 kilograma zlata! Mermer je iz Italije, tepisi iz Irana. Prva grupa turista u renoviran hotel sa 543 sobe, spa-centrom na 700 kvadrata, i najvećim bazenom u Evropi koji se na ukupno 16.000 metara kvadratnih plavi od glavne zgrade hotela do obale mora, ušla je 1. maja.

Centralni deo hotelske zgrade je "preslikana" Dolmabahče palata. Dole, prema moru su građevine po uzoru na Galata most i Maiden toranj. Desno, Anatolijsko krilo, građeno po silueti poznate Kuleli zgrade u Istanbulu, opremljeno je u orijentalnom stilu. Levo, u evropskom. Ko će izabrati premijum, deluks sobu, ili dupleks sa privatnim bazenom, zavisi od afiniteta, i dubine novčanika. Ali, u ovolikom luksuzu treba znati i uživati.

Albert Gabinov, polu-Rus, polu-Turčin, menadžer prodaje "Titanik Mardan palasa", kaže za "Novosti" da "staf", koji čini najbolje osoblje, preuzeto iz najpoznatijih lanaca hotela, njih ukupno 1.400, uspeva gostima da svaku želju ispuni. Najbrojniji gosti su Britanci, Nemci i Rusi.

Ma koliko da vas ovoliki luksuz u "Titanik Mardan palasu" zaslepi, čak i kad to nije fascinacija turiste "početnika" koji je "video malo sveta", teško da se nećete iznenaditi kad vam se po ulasku u sobu, gde vas čekaju voće, kolači i vino, javi vaš lični asistent. Za goste iz sobe 5.069, to je Artur. On je 24 sata na usluzi, ako hoćete da vas odvede do spa-centra, da organizuje dostavu u sobu, da popravi TV ako se daljinski "zaludi" od menjanja kanala, ma tu je za sve što zatreba.

- Najbitnije je da gost bude zadovoljan, jer on je naša najbolja reklama - kaže za "Novosti" Mehmet Gunduz, vlasnik "1A Travel", agencije koja za ovu ove sozonu ima 23.000 aranžmana, na Kipru, u Egiptu i Turskoj, i zakupljenih šest čarter-letova nedeljno, a u "Titanik Mardan palas" sledeća grupa ide 6. juna.

Ovom hotelu samo namćor može da nađe manu, ali u velikoj ponudi nije lako izabrani šta želite. Za 10 dana sigurno ne može da se proba baš sve, i malo malo počinje nova dilema: bazen ili plaža, spa-centar ili predah u nekom od mnogobrojnih barova, večera u centralnom, interkontinentlnom, ili u indijskom, japanskom, italijanskom, turskom restoranu?

Plavooki i plavokosi Gabinov kaže da Balkanci više vole plažu, a ostali gosti iz Evrope bazen. I nasmeje se kad kažemo da smo veći hedonisti, i da beli pesak, koji se ne zagreva ma koliko sunce jako pržilo, dovezen za plažu "Tintanik Mardan palasa" iz Egipta i sa Maldiva, ima više čari nego mermer pored bazena.

Šalu na stranu, o ukusima se ne raspravlja, i zato će neko za večeru izabrati škampe ili losos, neko biftek... Kuvar ih peče tu pred vama. I onda kad mislite da posle predjela, glavnog jela, obilja salata i voća ne možete više, ipak ćete ustati do stola sa poslasticama, i opet upasti u dilemu: voćni ili čokoladni mus, kaprese, tiramisu, profiterole, tufahije... ili, ipak, baklave?


VRTIĆ I KONCERTI

PORED "Titanik Mardan palasa" je "Topkapi" hotel iz lanca "Swandor", u koji kao i u još 120 hotela na Antalijskoj rivijeri možete otići sa "1A Travel".

Pristupačniji po ceni, manje ekskluzivan, ali odličan, i više je porodični hotel. I u ovom hotelu postoji vrtić, a animatori će za najmlađe organizovati i čas joge. Uveče su žurke na plaži, a zakazani su i koncerti poznatih svetskih zvezda.


PROČITAJTE JOŠ: BODRUM I MARMARIS, UKRASI EGEJA: Prvi let u sezoni se bliži, zauzmite svoje mesto pod suncem na vreme!

SVETI NIKOLA

OBAVEZNO bi trebalo posetiti antički grad Mira sa prelepim amfiteatrom, i Demre gde se nalazi crkva i sarkofag Sv. Nikole.

Godišnje dođe nekoliko miliona turista, najviše Rusa, a običaj je da se uhvate za levu nogu statue Sv. Nikole, i da u sarkofag, gde su prema predanju njegove mošti počivale do prenosa u Bari, ubace ceduljicu sa željom. Poseta starom gradu - Kaleići sa uskim, krivudavim ulicama i kućama koje se naslanjaju na zidine drevne tvrđave je poseban doživljaj, ali ipak ne tako jak kao onaj koji na posmatrača ostavlja spektakl "Vatre Anadolije", plesne grupe.