ATRAKTIVNI kanjoni susednih zemalja privlače ogroman broj srpskih turista, bilo da je reč o individualcima avanturistima, planinarskim klubovima ili kompanijskim tim-bilding druženjima. Tek odnedavno ljubitelji prirode su, zahvaljujući lokalnim entuzijastima i klubovima kao što je beogradski “Krug”, počeli da otkrivaju neverovatne klisure Azbukovice koje imaju potencijal da postanu međunarodne atrakcije.

One se nalaze u blizini saobraćajnica i naselja i nisu rezervisane isključivo za poklonike ekstremnih sportova, već doslovno za sve ljubitelje prirode. Naime, surovi i duboki delovi kanjona koje mogu da prođu samo obučeni penjači, ovde se lako zaobilaze stazama po idiličnim bregovima okolnih azbukovičkih “volpejper” planina.

Ovaj duhoviti naziv smislili su fotografi prirode koji kažu da se u Azbukovici, kao ni na jednom drugom mestu, na sve četiri strane sveta prostiru idilični pejzaži čije se fotografije stavljaju na monitore računara. Jednako su pastoralni ulazni delovi klisura, dobro poznatih ne samo među ribolovcima mušičarima, šetačima i ljubiteljima jagnjetine, meda i rakije iz sela na liticama kanjona. Miholjsko leto i rana jesen su najlepše doba godine za obilazak azbukovičkih klisura i planina koje blešte od bezbrojnih nijansi toplih boja.


PROČITAJTE JOŠ:
Galop rasnih konja kraj Resave

Putnici koji stižu iz pravca Valjeva, preko Debelog brda, treking obično počinju iz sela Gornje Košlje, posmatrajući usput let beloglavih supova iznad kanjona. Oni koji dolaze iz pravca Šapca, Loznice i Ljubovije, u šetnju kreću iz sela Donja Trešnjica, prateći stazu kroz klisuru. Kad stignu do ušća Sušice (čije je korito u ovo doba godine zaista suvo) u Trešnjicu, posetioci ostaju bez reči pred prizorom bezbroj kaskadnih “kotlića” i slapova u belim stenama, iz kojih bez bojazni možete da pijete ledenu zdravu vodu.

Onaj ko se odvaži da krene uz klisuru Sušice srešće se s pejzažima kao sa druge planete, ogromnim belim stenama u kojima su prolećne bujice oblikovale najfantastičnije lavirinte i skulpture.