JESEN u Firenci, vikend u Beču, šetnja Parizom ili kafa u Solunu - svaki kratki jesenji predah u nekoj od evropskih metropola je dobra odluka!

Većina putnika odlazi u razgledanje metropola tokom leta, novogodišnjih ili prolećnih praznika, pa je tada i gužva najveća, redovi u muzejima su najduži, hoteli su najskuplji, a na granici se čeka satima. Početak jeseni je vreme kada su evropski gradovi najlepši, cene niže nego tokom letnjeg špica, a na ulicama lokalno stanovništvo umesto turista.

PROČITAJTE JOŠ - Pet romantičnih jesenjih putovanja

BEČ je carski grad koji je najelegantniji u jesen. Prepun zelenila, Beč u jesen dobija bezbroj zlatnih i bakarnih nijansi u kojima se može uživati tokom vožnje fijakerom ili u šetnji parkovima oko baroknih dvoraca. Autobuski aranžmani za Beč koštaju od 99 evra.

PRAG je definitivno najlepši kada ga lišće “pozlati”. Tokom leta ovaj grad je prepun turista i Karlovom ulicom ne može da se prođe. Tokom rane jeseni temperature su prijatne, pa je uživanje prošetati do zamka Hradčani, pa pored Vltave odnosno kroz uličice ovog gotskog kutka Evrope i kupiti magnet sa Astronomskim satom. Autobuski aranžmani mogu da se nađu od 99 evra.

FIRENCA je renesansni raj za ljubitelje umetnosti. Obavezno se treba popeti na Trg Mikelanđelo sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na grad. Međutim, ne treba zaboraviti da je u svim ulicama u centru zabranjeno jesti stojeći, na stepenicama ili ispred ulaznih vrata, a kazne su od 150 do 500 evra. Autobuski aranžman za Firencu košta od 115 evra.

PARIZ je magičan u bilo koje doba godine, a za jesen treba spakovati udobnu obuću i slojevitu odeću. Pošto je šoping u Gradu svetlosti uglavnom za nas nedostižan, treba se zadovoljiti razgledanjem izloga i muzeja ili kupovinom snežne kugle sa Ajfelovim tornjem. Avionski aranžman košta 389, a autobuski 219 evra.

SOLUN treba posetiti u jesen kada nema mnogo naših turista, pa sa stanovnicima ovog grada popiti neskafu na terasi sa pogledom na Solunski zaliv. Šoping je u Solunu poseban “sport” i naši turisti ga sebi mogu priuštiti. U Grčkoj sezona traje do kraja oktobra i treba iskoristiti poslednje sunčane dane. Najjeftinije je u otići kolima, a autobuski aranžmani koštaju od 120 evra.

CENE

* 389 evra Pariz, avion

* 115 evra Firenca