ZA srpske turiste prva asocijacija za Bodrum je verovatno glasanje u Skupštini. Ipak, mnogi dižu ruku i kada je reč o letovanju u ovom egejskom raju za sunčanje i noćni provod.

More, plaža, sunce... Bodrum je mnogo više od toga. Magičan grad na jugu Egejskog mora, nije samo još jedno popularno letovalište. Nekadašnji Halikarnas je pravi Monte Karlo istočnog Sredozemlja, mesto u kome se spaja duh Mediterana, bogata istorija i nezaboravan noćni život.

Bodrum je najekskluzivnije i najprestižnije tursko letovalište. U antalijskoj regiji se možda nalaze ol-inkluziv hoteli, kao iz bajke, ali je Bodrum grad sa dušom, zaliv u kome letuje turska elita, emancipovana od tradicije i islamskog nasleđa, mesto u koje se dolazi da bi videli i bili viđeni... Baš ovde, Turska ima najmanje uticaja. Orijent je naravno prisutan, ali dok šeta ulicama Bodruma, čovek lako može da pomisli da se nalazi u nekoj zapadnoevropskoj luci. Tek pokoji minaret (u turističkim delovima grada, poput Gumbeta, čak i nema džamija), podsete s vremena na vreme, da se ipak nalazite u Maloj Aziji.

Bele kockaste kuće, visine do tri sprata (po opštinskom zakonu isključivo takve zgrade mogu da se zidaju) i prozori oivičeni u plavo... Nije ni čudo što Bodrum mnogima najviše liči na Grčku. Kada se gleda sa mora, podseća na kaskadni bajkoviti grad iz Tolkinovih romana, ali se prava magija ipak krije unutar ulica “belog grada”.

Centar grada je, u stvari, jedna velika diskoteka na otvorenom, gde provod počinje u podne (nakon što se “razbije” mamurluk), a završava se u ranim jutarnjim časovima. Da li preferirate džez veče u prestižnom “Masarati klubu”, elektro “ludnicu” i kupanje u peni u najbučnijoj i najprestižnijoj diskoteci Sredozemlja - “Halikarnasu”, žurku do zore na brodu “Katamaran”, svejedno je... Vrhunski provod je zagarantovan! Tu su i “bar stritovi” u Bodrumu i Gumbetu, koji će da zadovolje i najzahtevnije “noćne ptice”...

Za one koji više vole dnevni provod, ponuda nije ništa siromašnija. Drevni Efes, grad odakle je hrišćanstvo osvojilo Evropu, kuća Bogorodice, krstarenje jedrilicom na plaže sa tirkiznoplavim (gotovo Karipskim) morem, poseta grčkom ostrvu Kos, samo su neke od ekskurzija, koje svakog gosta nateraju da se odrekne “lenčarenja” pod suncobranom.

Bodrum je, kažu domaćini, ubedljivo najbezbednije tursko letovalište. Na svakih nekoliko metara srešćete policajce ili radnike obezbeđenja mnogobrojnih hotela, ali pravi zaštitnici ne mogu tek tako da se vide golim okom. Na ulicama, plaži i u “dolmušima” (kombi - javni prevoz u Turskoj) nalazi se veliki broj vojnika u civilu.


PLAŽE I UVALE

PLAŽE iz snova, egzotične, sa peskom kao brašno, ovde nećete naći... Za strah, ipak, nema mesta, jer su tu sasvim pristojne plaže u Gumbetu i Bitezu, a naročito u Ortakentu, sa čistim morem (bez talasa, meduza i ježeva), kao stvorene za “maratonsko” plivanje i vodene sportove. Posebna atrakcija su i mnogobrojne uvale u blizini Bodruma, do kojih voze lokalni brodovi. More je ovde neverovatno čisto i slano, pa plivanje predstavlja pravo uživanje.