ENTUZIJASTI iz Ljubovije otkrivaju Srbiji da Azbukovica ima potpuno nepoznat turistički biser, spektakularne kanjone reka Trešnjice i Tribuće duboke i do 1.000 metara. Oni se nalaze nadomak magistralnog puta uz Drinu, a u toplijim mesecima ovde je stecište ljubitelja prirode, šetača i ribolovaca-mušičara koji love pastrmku u kristalno bistroj vodi.

PROČITAJTE JOŠ: Skijanje i more nadohvat ruke

Oni se kreću obeleženim, pet kilometara dugačkim, u stenu usečenim putem duž klisure između sela Gornje i Donje Košlje. On je među meštanima planinskih sela poznat kao Đačka staza jer su njom do škole i nazad decenijama s visija u dolinu svakodnevno išle generacije mališana. Međutim i domaćinima i gostima je malo poznato da je taj putić, od šumnih slapova na dnu kanjona pa do vidikovaca na njegovoj ivici, uklesan još u rimsko doba kao rudarsko-trgovačka magistrala. Ona je najkraćim putem spajala rudarsku metropolu Domaviju, današnju Srebrenicu sa Singidunumom i prestonicom Gornje Mezije Viminacijumom.

PROČITAJTE JOŠ: Kosmajski krug despota Stefana

Ovaj put je od 9. veka, u srednjovekovnoj Srbiji, koja je moć gradila na rudnicima bakra i srebra, bio jedna od ekonomskih žila kucavica. Posle propasti despotovine rudarstvo je zamiralo, sve dok nije potpuno nestalo, osim u legendama. Ljubovijski sportisti i lokalna samouprava odlučili su da baštinu pretvore u turističke atrakcije, zbog čega se intenzivno istražuju i označavaju drevne staze kojima će srpskim i inostranim gostima otkriti potpuno nove lepote.

Dramatična lepota kanjona se u gustom zelenilu i bez novih vidikovaca ne primećuje dovoljno, pa je organizovana ekspedicija u kojoj su reporteri "Novosti" i ljubovijski planinar Dušan Tešić tragali za zaboravljenim putevima i baštinom. Posle nekoliko decenija mali tim je prvi posetio skriveni Trešnjički grad koji je nepoznat turistima iako šetačka staza prolazi nadomak njega.

Reč je o nekad čuvenom utvrđenom vojnom, rudarskom i trgovačkom centru koji se pominje u mletačkim i dubrovačkim arhivima. Istraživači su otkrili i do sad nepoznate tajne vratnice i stražarnice koje su drevni rudari probili kroz vertikalnu liticu, s kojih puca fantastičan vidik na neverovatne kanjone Trešnjice i Tribuće. Kad se obeleže staze do njih ova čudesna mesta postaće vrhunska turistička atrakcija, očekuju u Ljuboviji.