KANjON Nevidio je dokaz snage, lepote i moći prirode pred kojom čovek može samo ponizno da zaćuti. Ovaj crnogorski biser je dug oko 3,5 kilometra, a prosečni turista može da ga pređe za oko četiri sata. Na tom putu čeka ga prelazak preko slapova, plivanje ispod vodopada, skokovi sa visokih stena i - pomeranje svih svojih granica.

U uskim neoprenskim odelima, sa kacigama, počinje avantura. Komarnica, svetski poznata ponornica, hladnoćom seče. Samo pet stepeni. Providna voda, čista i za piće. Stene oštre, podsećaju na neosvojivost ovih prostora između Durmitora i Vojnika. Posle "kratkog" upoznavanja sa Nevidiom, dolazimo do tačke bez povratka. Ko misli da ne može, do prvog skoka s pet metara ima šanse da se predomisli. Pojam o vremenu i sopstvenim ograničenjima gubi se negde usput. Sija zelenilo sa strane, opija Komarnicu do delova gde je skoro mrak i gde ne vidi ni Bog, pa otud i Neviđbog, kako ga zovu meštani.

Zaslepljeni adrenalinom, nema vremena ni za razmišljanje ni za stajanje. Plivanje kroz uske prolaze, spuštanje niz deblo, pa sa kamena na kamen. Prolazak kroz otvore između stena, opet plivanje, pa skokovi. Na momente nestaje dah. Čuje se tišina, a onda opet virovi i bukovi. Od stida pred sobom i Nevidiom stiže snaga za poduhvat do kraja. Gledajući samo vodiče ispred sebe koji su sa kanjonom na ti, deluje prelako. Kićo, Neđo i Vladan, koji je jedini prešao kanjon uzvodno, ulivaju sigurnost.

- Nezgode se dešavaju uglavnom kada grupa stranaca krene u kanjon sama, bez vodiča, a ne poznaju Nevidio. Onda mora i Gorska služba u pomoć da priskače - saznajemo usput od Vladana Pejovića.

Priroda je ovde pokazala s kim ima posla onaj koji bi da pokori nekada poslednji neosvojeni kanjon u Evropi. Posle niza "akcionih scena" sledi skok sa 11 metara visine. Svi koji se plaše mogu niz uže okolnim putem. Oni hrabriji hvataju dah i ciljaju pesak na dnu između kamenja. Još stotinak metara, jedan manji skok i - kraj. Na oko šesto metara nadmorske visine, a sa hiljadu smo krenuli.

Osećaj ponosa, zadovoljstva, ali i neverice preplavljuje sve koji su se usudili da budu gosti Nevidija. Kratak predah a onda završnica avanture. Sat vremena uzbrdo peške na početak kanjona odakle smo krenuli. Za potvrdu da je za Nevidio potrebna petlja!