BEOGRAD - Međunarodni sajam turizma ove godine biće održan od 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu i na njemu će se predstaviti više od 1.000 izlagača iz 54 zemlje, najavili su danas organizatori sajma.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma je Indonezija, najveći arhipelag na svetu, sa više od 17.000 ostrva. To je četvrta država po broju stanovnika na planeti, u njoj se govori oko 300 jezika i ima veliki turistički i kulturni potencijal.

Pored država koje tradicionalno promovišu svoje destinacije na Sajmu turizma u Beogradu, ove godine će svoje turističke potencijale po prvi put promovisati Argentina, Alžir, Albanija, UAR-Abu Dabi, Malezija, Iran, Indija, Portugal i Rumunija.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma Renata Pindžo navela je da je turistički promet u Srbiji povećan za pet odsto u odnosu na 2012. ogdinu, a rast stranih turista je čak 14 odsto. Prema njenim rečima, Srbija je prošle godine postigla istorijski uspeh u turizmu, prešavši granicu od jedne milijarde dolara deviznog priliva.

Svi ti rezutati ukazuju da bi se turizmu u budućnosti moralo dati mesto koje mu pripada, jer je to jedna od retkih privrednih grana koja uprkos ekonomskoj krizi beleži konstantan godišnji rast poslednjih godina.

Turistička organizacija Srbije ove godine želi da privuče mlade turiste, pa će zato promovisati kampanju "Lajf stajl Srbija", kojom predstavlja mlade ljude i njihov stil života u Srbiji, izjavila je direkorka Gordana Plamenac.

Prema njenim rečima, TOS će na štandu organizovati kviz za posetioce "Koliko poznaješ Srbiju", a nagrade će biti vikend putovanja. Pored toga, TOS će promovisati veb prezentacije "Putevima Tesle" i "Kamping asocijacije".

Turistička organizacija Beograda će predstaviti ponudu grada u četiri posebne programske celine - obeležavanje početka Prvog svetskog rata, jubileja 60 godina od osnivanja Turističkog saveza Beograda, promovisaće Savamalu i najaviti Beogradski karneval brodova, rekao je v.d.direktor Miodrag Popović.

Istovremeno sa Sajmom turizma, biće održani Međunarodni sajam hotelsko-ugostiljeske opreme HORECA, Sajam suvenira "Posetite Srbiju" i Međunarodni sajam vina "Beovajn".

Na današnjoj konferenciji učestvovali su i ambasador Indonezije u Srbiji Samjuel Samson, kao i predstavnici indonežanskog Ministarstva turizma i kreativne ekonomije.

Svečano otvaranje sajma planirano je za 27 februar.