PODGORICA - Povratak defilea mažoretkinja na ulice gradova širom zemlje i regiona, posle desetogodišnje pauze, jedna je od ključnih novina 45. „Praznika mimoze Portonovi“, koji će se održati od 31. januara do 1. marta. Predsednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić rekao je na promociji da od ove godine opština i „Herceg fest“ organizuju ovu svetkovinu sa strateškim partnerom, kompanijom „Azmont Investments“.

Govoreći o njenim sadržajima, umetnički direktor „Herceg festa“ Zoran Živković je najavio da će sve početi velikim muzičko-scenskim programom „U susret mimozi“, a nastaviti koncertom Džibonija. Istog dana u vili „Galeb“ je na programu tradicionalna izložba cveća.

- Centralni događaj Fešta mimoze, ribe i vina biće 1. februara u Baošićima, gde očekujemo nekoliko desetina hiljada učesnika iz celog regiona. U ovom delu programa nastupiće gradska muzika, mažoretke, trio „Gušt“ i drugi izvođači. Biće priređen i veliki maskenbal sa više od 400 maski - istakao je Živković. - Tokom februara biće organizovani brojni likovni, muzički, književni i dramski programi, a Praznik će zatvoriti tradicionalno „karnevalsko suđenje“.


NOVE UNIFORME

POSLE niza pokušaja da se osmisle bolje uniforme od onih koje su mažoretkinje nosile početkom osamdesetih godina, kreator i majstor šivenja Vesna Vukićević vratila se tom modelu. Novo je to da ga je obogatila savremenim detaljima i realizovala modernim materijalima, pa će 20 devojaka opremljenih pomponima u zlatnožutoj boji mimoze zaplesati na svim promocijama ove cvetne fešte. Izradu su finansirali lokalna samouprava, TO i sponzori. Poziv za upis u ansambl i dalje je otvoren. (V. V.)