NAJBOLJI i najskuplji novogodišnji aranžmani prodati su još početkom novembra, a u turističkim centrima Srbije još ima mesta, ali u - skromnijem smeštaju.

Na Zlatiboru, tradicionalno najpopularnijem novogodišnjem odredištu u Srbiji, nema mesta gde igla da padne, ne samo 31. decemebra, već sve do 20. januara!

- Na Kraljevom trgu u ponoć, uz trubače, vatromet i kuvano vino očekujemo 25.000 gostiju - kaže Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

- Tačnije, po 20.000 gostiju imaćemo sve do kraja januara.

Prvi su prodati najskuplji aranžmani, jer na Zlatiboru već godinama "najluđu noć" dočekuje srpski establišment. Polupansion košta od 2.700 do 7.500 dinara, dnevno, po osobi. Najam apartmana je od 20 do 80 evra.

I u Vrnjačkoj Banji, drugom najtraženijem odredištu, prezadovoljni su prodajom aranžmana, prema trenutnim informacijama iz rezervaciono-prodajnih odeljenja ugostiteljskih objekata, jer je prodato više od 70 odsto kapaciteta.

- Objekti sa dugom tradicijom, najboljim kvalitetom usluga i najvišom kategorijom kompletno su prvi prodati: "Merkur", "Aleksandar", "Solaris", "Breza", "Zvezda" i "Cvetni konaci" - kaže Goran Karavesović iz TO Vrnjačka Banja. - Oni koji su kasnije objavili novogodišnju ponudu još imaju mesta, poput hotela "Kralj" i vile "Devedžić" i "Horizont" na Goču gde je ostalo 20 odsto aranžmana.

NAJLUĐE U RIJU Najluđi doček Nove godine imaće putnici "Kontikija", koji će se u ponoć zateći na pesku Kopakabane obučeni u belo. Ovaj aranžman koštao je 2.290 evra, a posle Rija, turisti idu na odmor u Buzios. Lepo će biti i turistima u Meksiku, koji su aranžman platili 2.790 evra, a doček je sa marijačima u Viljarmosi. Naši turisti uživaće i na Sri Lanki, Havajima, Kubi, Pekingu, Maroku, Baliju, Bangkoku, ali nekoliko aviona krcatih srpskih turista uputiće se ka Dubaiju, što košta od 590 evra!

Na Kopaoniku najskuplji aranžmani u "Grandu" (koštao je 1.323 evra) davno su prodati. Najjeftinije je u planinarskim domovima "Rtanj" ili "Mašinac", gde polupansion košta 20 evra. Kopaonik ima 7.000 kreveta, a sa okolinom, vikend naseljima i Brzećem, u špicu može da primi i po 20.000 turista.

- Ne savetujemo nikom ko nije rezervisao da za praznike krene put Kopaonika - kaže Siniša Trifunović iz Info-centra Kopaonik. - Prodato je 95 odsto kapaciteta, a mesta ima samo u privatnim apartmanima u vikend naselju Treska i Čajetinska česma.

I ove godine bio je tražen doček u selima Srbije, a mesta je ostalo u okolini Pirota (polupansion 15-20 evra) ili Gostoljublju u Kosjeriću i konaku "Mišić" u Tršiću za 100 evra (tri dana, sve uključeno).

- Salaši uglavnom rade na dnevnoj bazi, bez noćenja i tamo doček košta od 2.500 do 3.000 dinara, koliko je i pun pansion u selima Srbije - kaže Vladimir Ivanović, direktor TO Ljig i urednik sajta "selo.rs".- Kod srpskih domaćina obično ide grupa prijatelja sa posla ili nekoliko porodica. Doček je uz živu muziku i okretanje ražnjeva, pa terevenka potraje tri-četiri dana. Vegetarijancima se ne preporučuje da za novogodišnje praznike idu u srpska sela, jer tamo slabo spremaju boraniju.


TRGOVI I VATROMET

Najviše turista iz Srbije dočekaće Novu godinu u Beču, Budimpešti, Milanu, Rimu i Veneciji. Većina će na doček ići autobusom, spavati u hotelu sa tri zvezdice i ponoć dočekati na trgovima metropola. Prosečna cena aranžmana košta oko 100 evra.

- Prošle godine je pravi bum bio doček u evropskim gradovima bez noćenja, jer je koštao od 35 evra - kaže Tanja Živanov iz "Viva travela". - Međutim, ove godine većina želi i da prenoći, jer su zaključili da im se to više isplati, pošto tako ne jure i mogu lepo da vide grad.