ZIMSKA sezona na planinama u Srbiji, po završetku školskog raspusta, zasad protiče bolje nego lane. Uprkos tome što je ove zime bilo vrlo malo snega, na Kopaoniku i Zlatiboru beleže oko 20 odsto više posetilaca, dok na Staroj planini i Besnoj kobili gotovo da su svi kapaciteti popunjeni.

Za veću posetu ove zime zaslužno je to što su hotelijeri u dobrom delu zadržali cene od lane, sa radom je počeo novi ski-centar „Tornik“ na Zlatiboru, a manjak prirodnog snega nadoknadio je veštački. Prošle sezone mnogi ugostitelji imali su i do 60 odsto manje prometa zbog ekonomske krize, svinjskog gripa i pomeranja raspusta.

Okvirne računice pokazuju da trenutno na planinama u Srbiji boravi oko 9.000 turista. Ali, dnevna statistika ne vodi se već treću godinu zaredom, u privatnim smeštajima boravi dosta neprijavljenih gostiju, a ukupan presek ugostitelji će praviti tek krajem sezone. Podaci „Skijališta Srbije“ govore da su od početka sezone u svim ski-centrima prodato 46.284 „ski-karte“. Najviše je, ipak, onih koji su se skijali samo četiri sata ili ceo dan.


KOPAONIK


- Na Kopaoniku skijašima je na raspolaganju 12 staza i devet žičara - kažu u „Skijalištima Srbije“. - Od početka zimske sezone bilo je malo prirodnog snega. Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje ski-centar je bio veoma posećen, a hotelijeri i ugostitelji su uspešno poslovali.

Na Kopaoniku je sada popunjeno oko polovine kapaciteta. Ali, u hotelima „Grand“, „Rtanj“ i „Olga Dedijer“ gotovo da nema slobodnih mesta. Ugostitelji očekuju da će, zbog dugo očekivanog snega koji pada ovih dana, krajem meseca i početkom februara pod Pančićevim vrhom skijati i po 10.000 skijaša.

Zbog mnogo sunčanih dana i temperature iznad „nule“, ni veštačko osnežavanje nije moglo da napravi snežni tepih za skijaše, uprkos nastojanjima „Skijališta Srbije“. Ali, ugostitelji kažu da Kopaonik još ima dobre šanse da na kraju sezone bude uspešniji nego prošle zime.

- Prava sezona na Kopaoniku tek počinje - kaže Andrija Jeremijević, direktor hotela „Putnik“ i potpredsednik Udruženja kopaoničkih hotelijera. - Od 29. januara bićemo popunjeni 95 odsto, a možda će se tražiti i krevet više. Mnogi gosti su odlagali dolazak, jer žele da se skijaju na pravom snegu, umesto na veštačkom. Vreme nas dosad nije poslužilo, ali zbog veštačkog snega poseta nam je bila 10 odsto veća nego lane.

Kako kaže, više je gostiju posebno iz Rusije i Makedonije.

U hotelu „Rtanj“ sada je ispunjeno 85 odsto kapaciteta, ali očekuju da će sledeće nedelje sve sobe biti zauzete.

- Imamo povoljne cene, a žičara „Mali karaman“ prolazi nam pored hotela, pa se nadamo da će i zarada biti solidna - kaže Srećko Lazarević, upravnik ovog hotela. - Narednih dana mesto više skijaši će tražiti i u vikendaškim naseljima Treska, Čajetinska česma i Brzeće.


ZLATIBOR


Tokom novogodišnjih i božićnih praznika na Zlatiboru je boravilo 25.000 gostuju. Hotelijeri predviđaju da će do kraja zimske sezone na ovoj planini svakodnevno biti oko 10.000 turista. Popunjenost kapaciteta u ovom trenutku veća je za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Kriza je na Zlatiboru kao i na drugim planinama - kaže Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibora. - Ali, naša strategija je urodila plodom - cene su ostale prošlogodišnje, neke usluge su pojeftinile, pa su gosti sa malo para mogli duže da uživaju.

Trenutna popunjenost kapaciteta na Zlatiboru je 60 odsto, ali kod hotelijera koji su najbolje „izvagali“ mogućnosti gostiju teško je naći slobodno mesto. Ove sezone je proradio i skicentar „Tornik“, sa najsavremenijom žičarom - šestosedom na Balkanu i topovima za veštačko osnežavanje staza...

- Tokom zimskog raspusta, 90 odsto kapaciteta bilo je popunjeno - dodaje Đurović. - Prethodno smo imali desetak snežnih dana tokom kojih je „Tornik“ radio punom parom. Kada se sneg otopio, organizovanjem brojnih manifestacija uspeli smo da zadržimo goste na planini.

Statistika govori da je Zlatibor ove zime zabeležio rast prometa u odnosu na prošlu godinu od 4,2 odsto.


STARA PLANINA


SVI smeštajni kapaciteti na Staroj planini su popunjeni do kraja sezone. Na ovoj planini trenutno ima tek oko 200 kreveta u hotelu EPS, planinarskom domu „Babin zub“ i okolnim selima.

- Interesovanje turista je veliko ove godine, a već do sledeće sezone trebalo bi da budu završena još tri hotela sa oko 450 ležajeva - kaže Lidija Ivanović iz JP „Stara planina“.

Ugostitelji na ovoj planini zadovoljni su kako teče sezona, naročito zbog dovoljno snega. A sve „rupe“ ispunio je veštački sneg.

Ljubitelji zimskih sportova privučeni su Starom planinom i zbog povoljnih cena. Pun pansion u dvokrevetnoj sobi u hotelu „Babin zub“ košta 2.300 dinara, u trokrevetnoj 2.100, a u apartmanu 2.500 dinara. Pansion u starom delu planinarskog doma staje 1.731, a u novom 2.031 dinar.


BESNA KOBILA


PRVA skijaška sezona na Besnoj kobili, nedaleko od Vranja, zasad dobro protiče. Kapaciteti su popunjeni do kraja februara. Razlog ovakvog interesovanja su pristupačne cene u renoviranom planinarskom domu, nove skijaške staze i žičare.

- Pun pansion u planinarskom domu košta od 1.150 do 1.350 dinara - kaže Zoran Velinović, direktor Skijališta „Besna kobila“. - Svih 66 ležajeva bilo je rasprodato za zimski raspust.

Tereni i staze na Besnoj kobili namenjeni su skijašima početnicima i rekreativcima. Na planini radi ski-lift dug 480 metara i bebi-lift od 280 metara.

- Ski-pas košta samo 200 dinara - kaže Velinović. - Takođe, imamo 50 kompleta pancerica, skija i štapova za iznajmljivanje.


DIVČIBARE

NA Divčibarama trenutno boravi oko 800 gostiju, uglavnom iz Beograda, Novog Sada i drugih vojvođanskih gradova. Popunjeno je oko 40 odsto hotelskih i kapaciteta u privatnom smeštaju.

Ove zimske sezone na Divčibarama boravi više turista nego prethodnih godina. Ugostitelji uglavnom zadovoljno trljaju ruke, jer su više zaradili nego ranijih zima. Na povećanje zarade uticale su nešto niže cene zimskih aranžmana i novogodišnjeg dočeka. Ali, ni na Divčibarama nije bilo snega, pa su ski-staze radile samo nekoliko dana pred kraj decembra. Tokom raspusta povećao se broj gostiju zbog organizovanja rekreativne nastave.