TABOR izviđača iz odreda „Ratko Vujović Čoče“ iz Beograda „Vrhpolje 2010“ održava se u nedavno uređenom kampu Etnosela u Vrhpolju kod Ljubovije.

Učesnici su različitog uzrasta, od najmlađih poletaraca i pčelica do starijih planinaca i brđanki. Trenutno je u kampu 31 izviđač, a do 29. jula, kada se tabor završava, kroz njega će proći šezdesetak članova odreda.


SPUST DRINOM

U SARADNJI sa lokalnim rafting-klubom za mlade izviđače biće organizovan spust Drinom, posetiće manastirski kompleks u Soko gradu a imaće priliku i da posmatraju „Igre na vodi“ na Drini u etnoselu Vrhpolje.


U taboru uče razne veštine, boravak i snalaženje u prirodi, uređenje terena, veštine na vodi.

- Najvažnije je da nauče da se sami brinu o sebi, održavaju kamp i naviknu se da budu samostalni - kaže Milan Rafailović, starešina tabora.

Najteži ispit za decu je „izviđački kurir“. Za odrasle članove obuhvata 24 sata gladovanja, ćutanja, snalaženja u šumi sa najosnovnijom opremom, pešačenja nekoliko desetina kilometara, učenja Morzeove azbuke i signalizacije zastavicama.

- I deca moraju da prođu kroz ovaj strogi režim, ali u trajanju od šest i 12 sati. Naravno, deci najteže pada ćutanje.

Mihailo Nedić (12) iz Beograda je treći put na taboru izviđača. Sviđa mu se što je tabor svake godine na drugom mestu.

- Danas smo imali zadatak da napravimo držače za obuću i ofingere za odeću od drveta i kanapa - kaže Mihailo.

Deca ustaju u sedam ujutro, imaju razne dužnosti preko dana, ali i dosta vremena i za igru i kupanje u bazenu ili Drini.


SAMI PLAĆAJU

TROŠKOVE tabora sami plaćaju. Odred se snalazi, pomažu roditelji i nemaju nikakvu podršku ministarstava. Ipak Odred „Ratko Vujović Čoče“ je jedan od najbrojnijih i najorganizovanijih.