Dan državnosti ove godine pada u petak, “spaja” se s vikendom, pa su mnoge agencije pripremile mini-aranžmane do evropskih metropola.

Većina autobusa za Beč, Budimpeštu, Prag, Milano, Rim, Istanbul i ostale gradove polazi 14. februara uveče, a povratak je u nedelju. To ostavlja dovoljno vremena putnicima da iskoriste maksimum vremena i upoznaju ove gradove. Petodnevni aranžmani, sa dva noćenja (koji uključuju doručak) koštaju od 79 evra za Budimpeštu ili 89 evra za Beč, Prag i Milano.

Ni avionska putovanja nisu nedostižna, jer 139 evra košta paket-aranžman za Istanbul koji uključuje i tri noćenja. Iz Beograda 14. februara polazi čarter-let za Barselonu, a četvorodnevni aranžmani koštaju 499 evra, kao i šestodnevno putovanje za Izrael.

PROČITAJTE JOŠ - Šta turiste čeka u 2019. godini?

Oni koji su videli većinu gradova u okruženju, mogu da otputuju u prelepu Umbriju, koja se nalazi u središtu Italije, u dolini reke Tibar i jedinu italijansku regiju koja nema izlaz na more. U ovom bajkovitom predelu kriju se srednjovekovni gradovi Peruđa i Areco, rodni grad Frančeska Petrarke i dom najstarija festivala viteških borbi. U Arecu, na Pijaci grande, gradskom trgu, snimljene su scene iz filma “Život je lep”, a današnji arheološki muzej izgradili su Medičijevi.

Pošto većina želi da bar jednom u životu doživi Karneval u Veneciji, za predstojeći praznik mogu da krenu na autobusku turu koja obuhvata i jutarnju kafu u Trstu, izlet do Padove i Verone, kao i mogućnost da prisustvuju otvaranju čuvene manifestacije pod maskama.

Otvaranje Karnevala u Veneciji je uvek spektakularan događaj i treba se pripremiti za gužve zbog kojih pešaci mogu da hodaju ulicama samo u jednom smeru. Obezbeđenje pretresa turiste na ulazu na Trg Svetog Marka. Gotovo svakog dana se održavaju zanimljivi događaji, kao što je Karneval brodova na kanalu Kanaređo koji počinje u 11 časova 17. februara, dok se 23. februara održavaju Parada mora i Ulični karneval. Najpopularnija “bitka anđela” zakazana je za 24. februar u 11 časova. Izboru najlepše maske može se prisustvovati 28. februara, kada se održava i karneval u slikovitom Buranu. Karneval zvanično počinje 16. februara i traje do 5. marta.