Skijatos, najpoznatije, najmanje i najposećenije ostrvo pripada pored Skopelosa, Alonisosa i Skirosa ostrvskoj grupi Severni Sporadi, a svi zajedno grčkoj oblasti Magneziji. Ime je dobio po grčkoj reči za senku ("skia") a dato mu je zbog bujnih šuma koje prave senku.

Plaže su glavni „krivac“ za veliki broj turista koji dolaze na Skijatos. Možete birati između više od 60 plaža i sigurno sam da ćete pronaći bar jednu koja će biti po vašem ukusu.

I narednog leta agencija Big Blue podiže do ovog ostrva svoj čarter. Prvi polazak je 11. juna 2019. Ukoliko odlučite da već danas ili u nekoliko narednih dana uplatite ili rezervišete aranžman (11 dana, 10 noćenja) čekaju Vas i više nego povoljne cene. Uverite se i sami:

SKIATHOS PALACE 4*, polupansion – 799 evra
HERMES APARTMENTS 2*, noćenje sa doručkom – 379 evra
VILLA CHRISTINA, noćenje sa doručkom – 399 evra
VILLA MILTOS, najam – 349 evra
TELIS STUDIO, najam – 299 evra

Postoji i drugi načini kako da provedete leto na Skijatosu. Jedan od njih je da otputujete na letovanje autobusom, a da se vratite avionom. I tako, naravno, uštedite. Iz ponude bus/avion, s polaskom 31.maja 2019. (12 dana,11 noćenja) izdvajamo: SKIATHOS PALACE 4*, polupansion 299 evra, VILLA DELL ANGELO, najam 199 evra; VILLA SOFIA, najam 149 evra.

A zašto Skijatos?
Po mnogima, jedna od lepših ostrvskih plaža Mediterana je Lalarija koja se nalazi na severu ostrva i kojoj se može pristupiti samo vodenim putem. Zbog stalne izloženosti jakim vetrovima prepoznatljiva je po robusnim stenama i nestvarnoj tirkiznoj boji mora. Prvo šta ćete videti kada joj se približite je "Tripia Petra", prirodna trijumfalna kapija koju zovu i "probušen kamen". Ovo je ujedno i jedna od najslikanijih plaža ostrva i neizbežna je na skoro svakoj ostrvskoj razglednici.

Hermes apartments

Još jedna nezaobilazna plaža je Kastro koja svoju popularnost duguje činjenici da je istoimena naseobina bila srednjovekovna prestonica Skijatosa od koje su do današnjih dana ostale samo delići zidina, ruine citadele i top. Sa druge, zapadne strane ostrva, kao biseri u ogrlici se nižu "zlatne" plaže Skijatosa - mala i "obična" Kehrija kao i Aselinos, dok se južnije prostiru Agistros, Elias i Mandraki, omiljene plaže lokalnog stanovništva. Elias je plaža sa visokim peskovitim dinama, gde možete da nađete mir i u špicu sezone, kao i talase ako je vetrovito.
Mandraki je takođe peskovita plaža, karakteristična po crvenim stenama. Ovu plažu još zovu Kserksov zaliv po persijskom kralju Kserksu koji se ovde usidrio za vreme 4. Persijskog rata pre Hrista. Južnije od njih pozicionirana je Krifi Amos i Agia Eleni i Banana, sa prelepim zalascima Sunca. Odmah do Banane je i "mala" Banana rezervisana za nudiste.

Telis studioTu je još i Abelakia i neizostavna "šišarka", plaža Kukunaries proglašena za najlepšu plažu Mediterana 2003. godine a definitivno je (bez preterivanja) i jedna od najlepših na svetu.

Ako ste nostalgičari za dalmatinskim plažama onda ste na pravom mestu. Plaža je duga dva kilometra i prekrivena je gustom borovom šumom koja odvaja more od slatkovodnog Strofilijas jezera jedne od tri biotopa u Grčkoj. Kukunarijes je inače i poslednja stanica redovne ostrvske linije koja saobraća iz grada Skijatosa jugoistočnom stranom ostrva.

Villa Miltos

Za razliku od plaža severo-zapadne obale Skijatosa, do kojih možete doći što vodenim, što automobilskim (motornim) prevozom, plaže jugoistočne obale su odlično povezane sa već pomenutim „gradskim“ prevozom. Početna stanica je u luci grada Skijatosa a poslednja na Kukunarijesu, njegovoj najlepšoj plaži. Označene su sa brojevima (uz nazive mesta) radi lakšeg sporazumevanja domaćih simpatičnih konduktera i turista kojih ima sa svih strana zemljine kugle. Pomenuću samo neke, a vama ostavljam da ih istražite.

Prva na koju nailazite po napuštanju grada Skijatosa je Megali Amos, koja se smatra gradskom plažom. Nadalje se nailazi na Vasilias, Ahladies a put vas dalje vodi do poluostrva Kanapica gde su locirane nekoliko plaža: Tzaneria, Kanapica i Kucuri, izolovana plaža na samom vrhu poluostrva do koje se mora najduže pešačiti kao i čuveni Vromolimnos, „nakrcana“ plaža sa plitkom vodom na kojoj su česte žurke. Odmah posle Vromolimnosa se nalazi Kolios, plaža dobro zaštićena od vetra na kojoj Sunce kasno zalazi.

Villa christina

Sledi velika peskovita plaža Agia Paraskevi sa istoimenom crkvicom u zaleđu i jednim od najpoznatijih hotela „Skiathos Princess“. Još jedno mesto sa plažom vredno spomena je Trulos, koji predstavlja jednu od glavnih turističkih oblasti ostrva. Spomenuli bi još Maratu, plažu na čijem kraju, na uzvišenju je lociran verovatno najstariji, ali ništa manje luksuzan hotel „Skiathos Palace“ sa svojim zaista lepim položajem. Kako je poslednja autobuska stanica „gradskog“ prevoza, Kukunarijes, najlepša plaža Skijatosa, a i šire, ja bih sa njom završila svoj pregled zlatnih plaža ovog ostrva.

Za sva pitanja i informacije, pozovite call centar agencije Big Blue na broj telefona 011 41 41 411 ili posetite najbližu poslovnicu.

Za najaktuelnije ponude, zapratite nas na društvenim mrežama.
Big Blue Facebook Big Blue Instagram Big Blue Twitter

(PR)