KRUŠEVAC - SADA imam 60 godina, ali samo se pitam kako sam još živa. Dok me tuče, ne smem da ga pitam zašto me tuče. Njegova majka me moli da odem. Ona mora da trpi nasilje, da ne trpim i ja” ,pisala je u svom dnevniku Milica Pavlović(60), meštanka Varvarina, koju je na porodičnoj slavi, Đurđevdan 2015. godine zaklao suprug Nebojša(60). Ubica je u međuvremenu preminuo u Okružnom zatvoru u Kruševcu, čekajući suđenje.

Nesrećnu ženu je smrt sprečila da nastavi pisanje dnevnika, čije su stranice pronašli ćerka Olivera sa decom.

PROČITAJTE JOŠ -Skrhani otac ubijene Violete: Ići ću i do Boga, samo da ga kazne. Da sam znao, ne bih ga pustio u kuću

- Zaljubila sam se na prvi pogled u čoveka koga nijedna žena ne bi mogla izdržati. Od prvog dana braka, on je pio u velikim količinama i bio je mnogo nasilan.Pišem ovo kao poruku ženama da sa ovakvim ljudima kao što je moj muž, nikada neće doći bolje sutra-pisala je Milica u dnevniku,pre nego da smrt zauvek prekine njenu potresnu ispovest.
Nebojša Pavlović je bio mesar, vešt s nožem. Tim oružjem je i presudio supruzi.
-Alkohol je bio krivac, oduvek je maltetirao majku, sve dok brat i ja nismo stasali,pa nekako uspevali da je zaštitimo-ispričala nam je Olivera Milenović,Miličina ćerka.-I na dan kada se sve dogodilo bio je pod dejstvom pića.

Da je alkohol jedan od glavnih “okidača” za nasilje potvrđuju i stručnjaci iz ovih sredina. U Centru za socijalni rad u Varvarinu napominju da drame u partnerskim odnosima obično kulminiraju u vreme praznika, kada je alkohol dostupniji.Samo je u prvih devet meseci ove godine primljeno 72 prijave za nasilje u porodici, a među njima su žene bile žrtve u 36 slučajeva. Partnersko nasilje registrovano je 25 puta.

- Žene su bile žrtve fizičkog nasilja u 20 slučajava i reč je o šamaranju, šutiranju, guranju, 11 je bilo prijava koje se odnose na psihičko nasilje, koje se ogleda u vređanju,psovanju,pretnjama-predočava za “Novosti” Ivanka Milenković,rukovodilac CSR u Varvarinu.-Nasilja nisu pošteđene ni sasvim mlade, ni starije žene.

Sagovornica “Novosti” napominje da skoro redovno predlažu obaveznu meru lečenja od alkohola, jer se vinovnici retko odlučuju na taj korak. U Brusu je slična situacija.
-Kao preovlađujući uzrok koji dovodi do podnošenja prijava zbog nasilja u porodici su alkoholizam prijavljenog, zatim problemi finansijske proirode, neraščićeni imovinsko-pravni odnosi i ljubomora-navodi za “Novosti” Milan Mihajlović,vršilac funkcije javnog tužioca u Brusu.- Prema nasilju postoji nulta tolerancija. Sud u protekle tri godine nije doneo nijednu oslobađajuću presudu.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici,koji je na snazi od juna 2017.godine, primenjuje se i u manjim sredinama. Samo je te godine izrečeno 50 hitnih mera radi zaštite žrtava, 2018.godine doneto je 65 hitnih mera, a ove godine, do 10. oktobra-63.

OKRUG JOŠ BEZ SIGURNE KUĆE

O izgradnji Sigurne kuće u Rasinskom okrugu govori se godinama,ali se žrtve nasilja još uvek zbrinjavaju u prihvatilištima u drugim gradovima.Za žrtve iz manjih opština je potpuno izmeštanje iz sredine gde su trpele nasilje, veoma važno.

-Iz državnog izveštaja GREVIO grupi,kao i iz nezavisnog izveštaja u “senci” vidi se da broj,raspoređenost i smeštajni kapaciteti sigurnih kuća ne odgovaraju potrebama žena i dece žrtava nasilja, da im ta vrsta zaštite najčešće nije dostupna neposredno, već zahteva uput nadležnog centra za socijalni rad-podvlači advokat Jasna Kolaković-Smiljanić,član pravnog tima za pružanje pomoći žrtava rodno zasnovanog nasilja Udruženja “Fenomena” iz Kraljeva.

POTRAŽITE POMOĆ NA VREME,SPREČITE TRAGEDIJU

AKO trpite nasilje ili znate nekog trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36(broj SOS telefona,sa licencom nadležnog Ministarstva).Stručnjaci naglašavaju da nasilje ne sme da se trpi i da nijedno nasilje nije privatna stvar.

Milan Mihajlović / Foto Privatna arhiva