TURISTIČKA organizacija Pirot, Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" i lokalna vlast u ovom gradu priredili su još jedan uspešan festival sireva i kačkavalja. U srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad, okupilo se tridesetak renomiranih prerađivača mleka iz ovog dela Srbije, iz okoline Sjenice sa Peštera, Svrljiga, Šumadije, iz Banatskog Karađorđeva, okoline Pančeva, Beograda, iz Srema, ali i iz Gabrova u Bugarskoj, pa čak i iz Francuske.

Pročitajte još: FESTIVAL SIREVA I KAČKAVALjA: Mlečne đakonije od Alpa do Balkana (FOTO)

Prvi put, mnogobrojni posetioci su mogli da vide i probaju, ali i da kupe i francuske sireve, koji potiču sa farmi rasutih po Alpima. Francuzi su, preko svoje novosadske radnje, izložili desetak vrsta sireva.

- Ovde smo prvi put i zasad smo zadovoljni. Naši sirevi potiču sa organskih farmi na Alpima i isključivo su od kravljeg mleka. Imamo desetak vrsta sireva, među njima su takozvani plavi sirevi sa plesnima, kolut iz Savoja, zatim sirevi stari i po 15 meseci rađeni na način kako se to u Francuskoj činilo vekovima - kazao nam je na besprekornom srpskom Olivije Dluzni, koji u Novom Sadu radi već četiri godine.

Domaći sirevi sa Stare planine, beli, salamureni, kačkavalji i ostale đakonije po kilogramu vrede od 450 dinara pa naviše. Bilo je ovčjih, kozjih, kravljih, mešanih sa dodacima mente, nane, oraha, lešnika, raznog začinskog bilja, dimljenih sireva i ostale domaće hrane.