RADNI vek je Dragan Žunić (72) iz novovaroškog sela Kućani, pod skutima Murtenice, proveo na izgradnji i održavanju saobraćajnica u Starom Vlahu, a nije dočekao da kroz zaseoke zavičaja zavijuga asfaltna traka. Često sanja da su mu pred kuću, pored druma i Marića rek, banuli kolege iz prijepoljske sekcije putara, prene se iz sna kad će da zakorači na vreli kolovoz...

Pročitajte još: Mali: Za 20-ak dana gotov put koji povezuje četiri opštine

- Ništa ne boli kao nepravda i što smo od svih zaboravljeni - jada se stari putar. - Ne zavidim selima kroz koja prolazi magistrala ili regionalni put, pa su još asfaltirali po sedam-osam krakova, nego sam ogorčen na vlast koja šakom i kapom daje onima koji imaju, a nama u vrletima Murtenici ni mrvice! Kućani sa sedamdesetak kuća, na putu Negbina-Jasenovo imaju samo 400 metara asfalta, dok je blizu sedam kilometara makadama.

Iz Kućana se u dva pravca stiže u 25 kilometara udaljeni Kokin Brod, pa u Novu Varoš. Odavde kupcima odlazi beli mrs, stoka, građa, ogrevno drvo, malina...

- Nama put opštinari asfaltiraju u izbornim kampanjama, mere trase, a mi ostajemo kratkih rukava - podseća Dragan Žunić. - Eh, koliko je obećanja bilo, a dojadiše nam udarne rupe jer je mala vajda od trošenja para i povremenog nasipanja tampona i zemlje, pošto na nizbrdici kiša odnese, a na ravnom ostaju lokve!

Deonica makadamskog puta od Jasenova do Sastavaka bila je deo starog "banskog" puta, nekad jedine veza Beograda sa Crnom Gorom. Kad su NATO bombe srušile most na Uvcu u Kokinom Brodu, na magistrali, preko Kućana su danima išli šleperi i autobusi.

- Nema sela sa više stanovnika, a da mu je lošiji put. Muka za nas što smo ostali u planini, a i za one što dođu da obiđu stare - kazuje 33-godišnji Dragan Paunović. - Ljute se kupci stoke i mlekadžije da lome vozila, zimi se put ponekad teško čisti malim traktorima, dok neki od 40 mladih u selu vrebaju priliku da odu.

POZIV MINISTRU KRKOBABIĆU

MEŠTANI pozivaju ministra Krkobabića da se uveri kako je gorak hleb u kraju bez prodavnice, benzinske pumpe, ambulante, zadruge, asfalta, uz prekide struje, gde treba dati 50 litara mleka za 10 litara nafte, a polovinu toga potrošiti za put da se nabavi gorivo. Predloženo je da jedna delegacija krene dole u Beograd i traži povratak murteničkih sela u opštinu Čajetina.