SPEKTAKULARNE impresije poneli su brojni posetioci i ljubitelji rvanja sa izložbe u salonu zrenjaninskog muzeja, otvorene povodom veka postojanja rvačkog sporta u gradu na Begeju. Prvi deo obeležavanja vrednog jubileja, izložbu "Vek rvanja u Zrenjaninu", do sada je videlo više hiljada ljudi.

Jedan od najstarijih sportskih kolektiva na ovim prostorima, Rvački klub Proleter, 16 puta je osvajao titule šampiona države, za 100 godina postojanja, 33 rvača osvojilo je 101 zlatnu medalju na prvenstvima države, a pedesetorici je falio samo korak, jedan zahvat i osvajali su srebrne i bronzane medalje na najznačajnijem takmičenju, a rvači slavljenika iz Zrenjanina, osvajali su drugo i treće mesto na Kupu evropskih šampiona.

- DVE godine smo Robert Molnar i ja, uz stručnog konsultanta Sinišu Onjina, iz zrenjaninskog muzeja i dizajnera Ranka Savčića, prikupljali građu za izložbu i monografiju, a od februara intenzivno, u proseku po četiri sata dnevno, radili smo na pripremi ova dva opsežna projekta - kaže, za "Novosti", Vojislav Matić, nekadašnji rvač i šampion Proletera, napominjući da svi koji su se našli u ovoj priči, treba da budu ponosni što pripadaju najuspešnijem sportskom kolektivu u gradu, pa i Vojvodini.

NA izložbi u muzeju, koja je postavljena do 5. oktobra u muzeju u Zrenjaninu, osim pehara i medalja, mogu se videti na stotine fotografija, koje do sada nisu javno izlagane, kao i zanimljivi podaci o rvačima šampionima i osvajačima srebrnih i bronzanih odličja, predsednicima kluba, trenerima, lekarima, rvačkim sudijama iz Zrenjanina.

PROČITAJTE JOŠ - Zlatni vek rvanja u gradu na Begeju

Drugi deo obeležavanja stotog rođendana planiran je za decembar, kada će biti promovisana bogata monografija sa brojnim zanimljivim podacima iz istorije i još većim brojem fotografija.

Turnir na gradskom trgu


SLAVLjENIK POBEDIO NA TRGU

Domaći rvači, izuzetno motivisani i nadahnuti svečarskom atmosferom, trijumfalno su okončali kvalitetan međunarodni turnir, na kojem su još učestvovali mađarski Honved, Sesvete iz Zagreba i varaždinska Vindija. Rvali su se na strunjači, pod otvorenim nebom i svetlošću reflektora, na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu.