POSLE dugih i temeljnih priprema, na Paliću je počela izgradnja kanalizacione mreže koja je neophodna ne samo za normalan život građana nego i za spas Palićkog jezera.

Pročitajte još: Bez babuški lepše Palićko jezero

Izgradnja 15 kilometara kanalizacije i pet kilometara potisnog voda u naselju najvažniji je deo projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš", koji sa 6,5 miliona evra finansira nemačka KfW banka. Zahvaljujući ovom projektu u istoriju će otići septičke jame koje su najveći direktni zagađivači jezera. Ono već godinama kuburi sa kvalitetom vode, te je u njemu zabranjeno kupanje.

Po rečima Timee Horvat, predsednice Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, realizacija ovog projekta je veoma značajna i doprineće očuvanju životne sredine, poboljšanju biodiverziteta Palićkog jezera, a njime se povećava i pokrivenost kanalizacionom mrežom na Paliću.

Pročitajte još: Odmor na Paliću sa šmekom prošlih vremena

- Završetkom radova pokrivenost kanalizacijom umesto sadašnjih 35 biće 65 odsto naselja. Javna nabavka je okončana, potpisan je ugovor sa izvođačem radova GP "Graditelj" iz Novog Sada, a predviđen rok za završetak radova je osam meseci - ističe Timea Horvat. - Od ukupne vrednosti projekta za izgradnju kanalizacije i potisnog voda ide čak 67 odsto sume, dok je ostalo namenjenom ostalim ciljevima koji su obuhvaćeni projektom. Priključak na kanalizacionu mrežu Palićane će koštati 27.000 dinara, a imaće mogućnost otplate na 24 mesečne rate. Ukoliko plate u celosti imaće popust od 20 odsto.

Izgradnju kanalizacije Palićani čekaju decenijama i mnogi su već mislili da je reč o praznim obećanjima.

- Molimo sugrađane da budu strpljivi, ovo je velika investicija koja zahteva puno radova, koji će se odvijati u više mesta istovremeno, tako da će možda doći do problema u saobraćaju - poručuje Marta Dobo, predsednica Savet MZ Palić.

ULICE

IZGRADNjA kanalizacione mreže počela je u Kozaračkoj ulici, Ulici Nikole Tesle, Partizanskoj ulici, koja ima dve deonice, Jasenovačkoj, Sutjesci, koja takođe ima više deonica, Ulici Marka Oreškovića do ukrštanja sa Lopudskom i u Jezerskoj.