GRAĐEVINSKI tehničar Angelina Popović (46) odlučila se za proizvodnju estetskih preparata na prirodnoj bazi, pa je postala jedna od čak 48 žena koje su ove godine dobile sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne samouprave u Kruševcu.

A o tome da dame preuzimaju primat u privatnom poslu svedoči i statistika, jer su među 75 potpisnika ugovora o korišćenju subvencija iz programa samozapošljavanja čak 64 žene.

- Po struci sam metalobrusač, ali nikada nisam radila taj posao - kaže Olivera Nedeljković, koja je juče, takođe u Gradskoj upravi, preuzela ugovor o subvenciji. - Zarađivala sam kao trgovac, u restoranu brze hrane i u raznim proizvodnjama, i oduvek sam želela da budem privatnik i radim od kuće. S obzirom na to da mi je suprug oštrač alata i bavi se mašinskom obradom, ovo će biti pravi porodični posao.

PROČITAJTE I: ARHEOLŠKO NALAZIŠTE KOD FEKETIĆA: Nekropola na obali

OKRUG ZA PRIMER DIREKTOR kruševačke Filijale NSZ Predrag Marković tvrdi da je Rasinski okrug jedan od retkih u Srbiji na čijoj teritoriji se, osim rasta broj zaposlenih, povećava i broj novootvorenih preduzeća. - Samo u Kruševcu ima gotovo stotinu novih privrednih subjekta, a tek zaposlenim ljudima pomoć pruža i lokalna samouprava. Dodatna podrška su Biznis inkbator centar i Regionalnim inovacioni startap centar, koji počinje da radi od 1. septembra - zaključuje Marković.


Knjigovođa Mirjana Stojanović je ugovor preuzela u ime ćerke Sonje, mlade profesorke književnosti na master studijama, koja je dobila subvenciju za otvaranje škole stranih jezika. Kaže, godinama je držala časove engleskog i nemačkog, te srpskog jezika za strance, a sada ju je, pored majke, podržala i država.

Inače, broj žena koje se tokom protekle tri godine odlučuju za programe samozapošljavanja raste, pa ih je 2016. bilo tek trećina od svih korisnika, 2017. - 35, a lane 40 odsto.

- Nadam se da će se trend ženskih aplikacija za subvencije povećavati i naredne godine. Najvažnije je da se broj nezaposlenih u Kruševcu smanjuje. Od 15.900 evidentiranih u 2012, stigli smo do sadšnjih 11.861, jer se lokalna samouprava maksimalno trudila da bude dobro poslovno okruženje za mnoge investitore koji su imali želju da rade i angažuju naše sugrađane - kaže gradonačelnica Jasmina Palurović, i dodaje da je za četiri programa iz ovdašnjeg budžeta za ove namene izdvojeno 17 miliona dinara, a i NSZ je dodao još gotovo 14 miliona.

Iz gradske kase su dodatna četiri miliona predviđena za realizaciju programa javnih radova.