SVE i da ima nekih drugih događaja, u selu Jelakci sa jedva 350 žitelja bi vest o pojavi medveda bila senzacija. A, zver je sa Kopaonika sišla u atar ovog zabačenog župskog mesta, gde su je u zaseoku Kneževići - na oko 40 kilometara od Aleksandrovca i gotovo stotinu od Kruševca - snimile kamere lovačkog udruženja.

- Video-nadzor sam postavio verujući da će se pojaviti divlje svinje, a 19. avgusta se oko pola četiri posle ponoći pojavio medved. Bio je veliki i prilično jake građe, a kada sam izašao na teren nije ga bilo, pa pretpostavljam da je otišao ka Jošaničkoj Banji - objašnjava iskusni lovac Zoran Knežević.

Medved, pritom, nije napravio ozbiljniju štetu, osim što je polomio nekoliko grana u šljiviku - dok je jeo voće. Ipak, posebno strahuju poljoprivrednici kojima predstoji rezidba malina u neposrednoj blizini voćnjaka, pa su odlučili da se ubuduće do poseda kreću u grupama.

Pročitajte još - MEŠTANI U ČUDU: Mrki medved upao u pčelinjak, tražio med

Inače, lovištem na kojem je primećen medved gazduje LU "Župa", a na 35.611 hektara se među gajenim vrstama divljači nalaze divlje svinje, zečevi, fazani i poljske jarebice.

- Priroda ispod Vitoša zaista je predivna, što oduševi svakog putnika. Srećom, medveda dosad niko nije video, a kamoli susreo - kaže Boban Pribanović iz Turističke organizacije Aleksandrovca.