NIJEDNA od dvadesetak članica hora "Neven", koji funkcioniše kao sekcija leskovačkog Udruženja penzionera, nije muzički obrazovana, ali ih je spojila ljubav prema pevanju i ta veza traje punih 15 godina. Ove žene različitih zanimanja, od kojih je najstarija ušla u devetu deceniju, obišle su više od 40 gradova u zemljama regiona i svuda su naišle na oduševljenje publike. Hor, od osnivanja, vodi profesor muzike Srbislava Tolić. Ona ovaj angažman doživljava kao jedan od značajnijih delova višedecenijske karijere i njenog života koji je bukvalno protkan muzikom.

- Još sam radila kao profesor Gimnazije kada sam počela da sarađujem sa divnim članicama hora penzionera. Svaka od njih je veoma posvećena onome što radimo. Sredom imamo probe i to je dan kada se ništa drugo ne zakazuje, čak ni odlazak kod lekara. Na repertoaru su nam uglavnom pesme, sa juga Srbije, gradske pesme izvorne obredne pesme kao i pesme iz Mokranjčevih rukoveti - kaže Tolićeva.

Pročitajte još: Aplauzi za mešoviti hor "Smilje"

Srbislava je radila u nekoliko leskovačkih osnovnih i srednjih škola i svuda je negovala horsko pevanje. Punih 30 godina bila je član Muzičke omladine Jugoslavije. Deceniju i po vodila je Gradski dečji hor, koji je bio rasadnik muzičkih talenata, a svirala je i violinu u orkestru koji je pratio veliki gradski mešoviti hor.

- Iza svega stoji samo entuzijazam koji me nije napuštao, kao i podrška supruga i dece. Ponosna sam na to što su mnogi moji učenici nastavili tu misiju i sada su uspešni solisti u zemlji i inostranstvu, profesori na mnogim muzičkim akademijama ili u ovdašnjoj muzičkoj školi - dodaje penzionisana profesorka muzike.

O decenijama njenog muzičkog i profesorskog rada svedoči more slika sa koncerata, nastupa, školskih priredbi, zabava i ekskurzija.

Rad sa horom penzionera, koji pored muzičke pratnje ima i stalnog solistu Radeta Ilića, njoj je, uprkos godinama, i dalje užitak. U svemu joj pomaže i Radmila Zdravković, predsednica sekcije žena u penzionerskom udruženju, koja je bila i inicijator osnivanja horske, ali i folklorne sekcije najstarijih Leskovčana.


SVESTRANI

ČLANICE hora "Neven" se bave i zaboravljenim ručnim radovima, a vešte su u pripremanju tradicionalnih jela, pa se i tim svojim umećem predstavljaju na mnogobrojnim manifestacijama. One učestvuju i na saborima srpskog narodnog stvaralaštva, kao i na nekoliko smotri horova širom regiona. Iako u Leskovcu i okolnim mestima relativno često nastupaju, uvek se za njihov koncert traži mesto više.