VLASNIK hladnjače "Voće Srbije" iz Krupnja Saša Nešić (na slici), inače diplomirani inženjer tehnologije koji iza seba ima dve decenije iskustva ne samo u otkupu, već i u preradi jagodičastog voća, u sopstvenoj proizvodnji na Mačkovom kamenu i Dvorskoj, uspeo je da deo malina izveze na kinesko tržište!

A, kaže, to nije ni lako, ni jednostavno, jer tamošnji partneri traže vrhunski kvalitet i odmah su mu jasno stavili do znanja da je šansu dobio isključivo zahvaljujući odličnim odnosima Srbije i Kine.

- Prijateljstvo među državama ne znači bezakonje, već je to velika odgovornost. Kina nam je otvorila vrata, iako i sama ima impresivnu proizvodnju malina - naglašava Nešić.

Pročitajte još: ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Malinari se dogovorili oko cene sa otkupljivanjima

- I ja se bavim uzgojem, pa je realno da sam malinu plaćao po 165 dinara, jagodu 105, a kupinu od 60 do 70 dinara po kilogramu. To je težak posao koji zahteva mnogo truda i muke, a samo jedan berač kupine dnevno košta oko 2.800 dinara, u šta su mu uračunati prevoz i hrana - veli preduzetnik od kojeg se čuju samo reči hvale za njegovu saradnju sa kompanijom "Sirogojno" iz istoimenog mesta, odnosno njenim vlasnikom Radom Ljubenovićem.

Njemu isporučuje najveće količine otkupljenog jagodičastog voća i zahvalan je na razumevanju koje mu je omogućilo da ponudi bolje cene za voće čiji je kvalitet, inače, ove godine neuporedivo bolji nego lane.

ŽUTO

BAŠ kad je započeo izvoz u Kinu, Nešiću su počela da rađaju i - žute maline. Kaže, imaju istu slast i karakteristike kao i crvene, ali su neobične - posebno zbog dalekoistočne "koincidencije"...