AKTUELNI radovi u koritu Crnice su donekle promenili mesto održavanja treće "Vinske promenade" u Paraćinu, ali je sve ostalo bilo isto - proizvođači vina iz regije "Tri Morave" su prikazali svoje adute, a posetioci su degustirali i uživali, pa je sve proteklo po zamisli organizatora iz vinskog viteškog reda "Steva Pisar 1805" i ovdašnje turističke organizacije.

Tridesetak vinarija iz Paraćina, Jagodine, Ražnja, Oparića i Levča je na ovom malom salonu prikazalo najbolje iz regiona, a veliki majstor paraćinskog vinskog reda Zoran Živković kaže da je to bila svojevrsna uvertira u obeležavanje dana pomenutih vitezova...
PROČITAJTE JOŠ - Nemac voli pivo i paprikaš

- U gostima su nam bili predsednici saveza vinskih redova Mađarske i Slovačke, koji su mnogobrojniji od nas, ali smo i mi u Paraćinu dostigli zavidan nivo, pa su osnovane dve nove vinarije: "Dremina" u Drenovcu i "Ralević" iz Paraćina, koji se sa međunarodnog ocenjivanja u Sofiji vratio sa dve srebrne medalje - kaže Živković.

Među izlagačima je bila i vinarija "Vujić" iz okoline Aleksandrovca, čiji je prokupac proletos postao laureat Međunarodnog salona takođe u Paraćinu.

- Pored dva hektara vinograda i mladih zasada tamjanike, planiramo i nove čokote - najavljuje Radica Vujić. - Godišnje proizvedemo između 10.000 i 15.000 litara i izvozimo uglavnom u SAD i Južni Afriku.

Pažnju su privukla i vina iz manastira Koporin, te vinarija "Lipovac" iz Ražnja, "Kalem" iz Velike Drenove, podruma "Miletić" iz Oparića i Bojana Radivojevića iz Paraćina. Bivši jagodinski "Navipovi vinogradi", sada vinarija "Piano", predstavili su dva nova kabernea, te aromatizovana slatka vina - ananas, čokolada i pomorandža. Predstavnik "Piana" Zoran Ilić kaže da su najčešće mušterije dame i naglašava da pod grožđem imaju 65 hektara.