U selu Gornja Borina, pod legenarndarnim Gučevom, nadomak Loznice, počela je izgradnja pravoslavnog hrama za koji je plac dala porodica meštanina Milutina Perića, koja je spremna da najviše i za radove, uz pomoć i podršku drugih vernika i blagoslov vladike Lavrentija (Trifunović).

Vrlo brzo pošto su sveštenici predvođeni lozničkim namesnikom, protom Draganom Bajićem, osveštali mesto budućeg hrama, posvećenog Svetom Justinu Popoviću(otac Ava Ćelijski), započela je izgradnja, pa će temelje episkop šabački Lavrentije da osvešta već 11 jula.

- Reč je o selu čiji je paroh decenijama bio, nedavno upokojeni iguman manastira Tronoša i Lelić, arhimandrit Avakum Đukanović, koji je ostavio dubok trag u duhovnom životu Gornje Borine i to kod nekoliko generacija – kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.

Pročitajte još: Lozničko Polje dočekalo hram

- Ovo je bogomolja u slavu ćelijskog sveca, velikog duhovnika, profesora, teologa i mislioca, ali i podsećanje na oca Avakuma koji je obnavljao čuvenu Tronošu, negovao je godinama, a potom učinio procvat manastira Lelića kao čuva mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Željko Maksić, meštanin Borine i vernik, kaže da su se u selu „sabrali“ dobri ljudi da krenu u ovako zahtevan i odgovoran posao, ali srci i duši mio, „pa je realmo da će sve teći valjano i uz puno ljubavi, kako se bogomolja podiže“.


- Nastojaćemo svi, koliko god ko može, da ugradimo svoju ciglu i cigle za budućub svetinju ovog lepog sela, čiji meštani godinama, pored ostalog, spremaju ratarski sveću uoči Vaskrsa.