IZGRADNjA crkve u selu Bela Reka, kod Šapca, na imanju koje je darovala porodica Miloša Marića, sa suprugom Slađanom i sinom Milošem, napreduje „kao iz vode“.

Pročitajte još: Alpinista popravio deo krova crkve u Vršcu, ali tornjevi i dalje prete

Episkop šabački Lavrentije, sa sveštenstvom iz ovom kraja, osveštao je, u četvrtak, zvona i krstove buduće bogomolje u ovom lepom selu, koju podiže porodica Marića sa meštanima. Marići su poklonili Eparhiji šabačkoj njivu od 38 ari i kuću, u želji da se gradi crkva, u znak sećanja na njihovog sina Filipa, koji je, pre tri godine, tragično stradao u saobraćajnom udesu, vraćajući se se sa vršnjakom iz sela, koji je, takođe, izdahnuo tom prilikom, iz susednog Lipolista.

Pročitajte još: RADOVI KRAJ SVILAJNCA: Asfalt, pa lovački i parohijski dom

- Posle sinovljeve pogibije, bila sam u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog - priča majka Slađana. Molila se tom našem velikom svetitelju za utehu, posle velike tragedije. Po povratku, „prikazao mi se sin Filip i vidu anđela“. Ispričala sam to mužu i svojim najmilijim. Rodila se ideja da gradimo crkvu i, evo, to se ostvaruje na najbolji način.

Vladika sa graditeljima crkve


Vladika Lavrentije je, odmah po molbi porodice, dao blagoslov da se gradi crkva, ubrzo je osveštao zemljište i krst na lokaciji na kojoj je počela njena izgradnja. I ovo je, kako kaže, episkop šabački „još jedan primer i dokaz da je, zaista, crkva parče neba na zemlji, kako je pisao sveti Ava Ćelijski (dr Justin Popović).

- Hram će biti posvećen svetom apostolu Filipu - kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj . Izgradnjom ovog hrama za pokoj duše Filipa, biće uspostavljena večno sećanje na tog dobrog dečaka, koji je bio, ne samo njihov, već i ljubimac čitavog kraja“.

Osvećenja krstova za crkvu