TIK uz čuveni Beli most, koji svedoči o nesrećnoj ljubavi Turčina i Srpkinje, u vranjskom naselju Tulbe je - ušuškana među rastinjem i drvećem - smeštena jedna od najmanjih bogomolja u Srbiji. Crkvu posvećenu Svetoj Petki Trnovoj, u koju vernici posebno hrle na današnji dan, ovde zovu i "Krstata džamija".

S obzirom na to da nema pouzdanih zapisa, pretpostavlja se da je crkva izgrađena na razmeđu 12. i 13. veka. Legende kažu da se još u ono doba pričalo o čudima koja su se ovde dešavala, prvenstveno o brojnim uslišenim molitvama i izlečenjima bolesnih. Po dolasku Turaka, tadašnja crkva je srušena, sa namerom da se na istom mestu izgradi džamija...

PROČITAJTE JOŠ - IZVIĐAČI SPREMAJU PODUHVAT: Pokretni tabor na 50 kilometara


Međutim, legenda kaže Turcima da se "nije dalo", pa se ono što bi za dana sazidali noću samo rušilo. Uprkos trudu neimara, krst nisu mogli da zamene polumesecom, pa je poronađeno kompromisno rešenje - u temelj objekta je postavljen krst, a na vrhu minaret, pa otuda i naziv "Krstata džamija".

Rista Simonović u svojoj "Društvenoj istoriji Vranja" beleži da posle oslobođenja 1878. narod nije mogao da gleda silne džamije, pa je za kratko vreme sve porušio - uključujući i ovu. Ali, i potom su se na istom mestu dešavala čuda i ljudi dolazili da se mole.

Milovan Stojanović

Stariji meštani pamte i vremena kada je crkva bila potpuno zapuštena, pa su samo zidovi i krst ukazivali na to da je reč o svetom mestu. Bogomolja je, međutim, obnovljena 2008, a osveštao ju je vladika vranjski Pahomije.

- Sada vernici dolaze svakog četvrtka uveče i petkom ujutru, kada su službe. Na današi dan se ovde sjati baš mnogo ljudi, pa se satima čeka u redu za paljenje sveća - svedoči Milovan Stojanović koji 60 godina živi u blizini "Krstate džamije".


TURISTIČKI BISER

U TURISTIČKOJ organizaciji Vranja kažu da je ovaj verski objekat izuzetno zanimljiv svim turistima - ne samo vernicima, već i istraživačima, odnosno svima koje privlače objekti oko kojih se ispredaju zanimljive legende.