ODRED izviđača "Zavičaj 1093" iz Vranja u partnerstvu sa Savezom izviđača Novog Sada i Odredom izviđača "Vlasinske vidre" iz Vlasotinca, u periodu od 9. do 15. avgusta, održaće prvi Pokretni tabor na relaciji Vlasotince - Vlasinsko jezero u ukupnoj dužini od 50 kilometara.

Pokretni tabor se smatra jednom od najkomplikovanijih i najzahtevnijih izviđačkih aktivnosti jer je potrebno koordinisati više aspekata, što iziskuje vrlo uvežban tim i dobru opremljenost ekipe učesnika.


PROČITAJTE JOŠ - Vranjanac izviđač u Emiratima

Upravo zbog toga, u poslednjih 40 godina u Srbiji nije održan nijedan pravi pokretni tabor, te ovo predstavlja prvenac nakon četiri decenije apstinencije - kaže Jovan Kocevski, starešina vranjskih izviđača.

Ovaj tabor se realizuje u okviru projekta "Pokretni EKO tabor Rosulja 2019", koji je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavlja promociju novog koncepta Skauta-rendžera koji će od septembra meseca pojaviti u više od 100 opština širom Srbije, čime će se stvoriti uslovi da budu zastupljeni u školskim programima kroz realizaciju slobodnih aktivnosti u školi, ali i u produženom boravku.

Kao posebna draž ovog Tabora navodi se poseta zaštićenom Rezervatu prirode "Zeleničje", jednom od 6 prašuma balkanske bukve u kojem se čuva genetski potencijal najznačajnije biljne vrste u Srbiji.


UPOZNAVANjE

UČESNICI kampa imaće priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog kraja, uz to biće im pružena prilika da se upoznaju sa postupcima pravilnog gazdovanja šumama i načinima uspostavljanja šumskog reda, te će proći elementarnu obuku za gašenje šumskih požara - objašnjava Kocevski.