POČETAK izgradnje auto-puta od Preljine do Požege, najavljeni radovi na Moravskom koridoru od Preljine do Pojata, kao i povezivanje Čačka savremenom saobraćajnicom sa Beogradom grad na Moravi će pretvoriti u svojevrsno raskršće najznačajnijih srpskih koridora. Ako tome doda i nedavno otvaranje aerodroma "Morava" u Lađevcima, položaj i značaj Čačka kao saobraćajnog i privrednog centra Srbije će biti - neprocenjivi.

U ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", gradonačelnik Milun Todorović kaže da je posebno ponosan na to što se domaće kompanije razvijaju i lokalna samouprava im, uz podršku Vlade Srbije, obezbeđuje infrastrukturu za proširivanje kapaciteta.

- Država je mnogo uložila u industrijsku zonu u Preljini, gde su stigli nemački "Forverk" i "Eldizi", dok se "Viland elektrik" skrasio u staroj industrijskoj zoni "Cer" - navodi Todorović. - Očekujemo dolazak još stranih investitora, poput "Pašala" i "Unikala", a posebno je značajno to što će najkasnije do jeseni i domaći privrednici u Konjevićima, na oko 110 kompletno opremljenih hektara, imati iste uslove kao stranci. Samo je tamošnja saobraćajnica, sa pratećom infrastrukturom, koštala više od 50 miliona dinara, ali se ne zaustavljamo, već pravimo Plan detaljne regulacije zone u Konjevićima i spremni smo da uložimo još 22 miliona.

Prvi čovek grada na Moravi ističe da se ovakva strategija odražava i na smanjivanje broja nezposlenih, koji je sa 10.480, koliko ih je bilo kada su naprednjaci preuzimali odgovornost na lokalnom nivou, sada sveden na 6.837.


- Grad, međutim, mora da brine o svemu, pa smo mnogo ulagali i u rekonstrukciju Porodilišta, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja je otvorena najsavremenija angio-sala, koja je od lane nadmašila sva očekivanja - ističe Todorović. - U projekat rekonstrukcije Opšte bolnice je uloženo osam miliona dinara, pa od Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima očekujem odobrenje kako bismo prvu fazu započeli do kraja godine. Inače, završen je i projekat za Zdravstveni centar u Ljubiću.

Briga o najmlađima je potvrđena kompletnom rekonstrukcijom vrtića "Poletarac", te radovima na "Kolibriju", a i dečje odmaralište "Ovčar" u Ulcinju je lane, posle investiranja 20 miliona dinara, zasijalo punim sjajem...

- Najviše me je obradovalo otvaranje fiskulturne sale za potrebe ustanove "Zračak" i škole "1. novembar" - priznaje gradonačelnik Čačka. - U saradnji sa Vladom Srbije započela je izgradnja istovetnih sadržaja u Bresnici i Donjoj Trepči, a tu je i osmoletka u Trnavi. Pritom, 11 miliona dinara za rekonstrukciju OŠ "Stepa Stepanović" je obezbedila Vlada Japana, a oko milion evra za radove u OŠ "Ratko Mitrović" očekujemo od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.


Pročitajte još: Deonica Preljina - Požega: Prvo niče kamp za građevince


Posle sređivanja vodotoka i izrade zaštitnog bedema kod hale "Borac", lokalna samouprava će za vodovode u Beljini, Riđagama, Pridvorici, Pakovraću i Međuvršju obezbediti 10 miliona, koliko izdvaja i za postrojenja u Vranićima, Milićevcima, Gornjoj Gorevnici i Sokolićima. Za izgradnju magistralnog vodovoda od Trnave do Viljuše je opredeljeno devet, a za mrežu u Bresnici dodatnih 7,8 miliona dinara.

- Trudili smo se da ne zapostavimo ni kulturu, pa već imamo obilje vrhunskih manifestacija, a ovdašnja biblioteka je među najvećima i najlepšima u Srbiji - ističe Todorović. - Već je potpisan ugovor vredan 21 milion dinara, za uređenje 2.200 kvadrata prostora u najužem gradskom jezgru, oko popularnog "Pelivana", a stižu i sredstva za naš projekat izgradnje depoa u Međuistorijskom arhivu i Muzeju. Radili smo i na verskim objektima, pa se ponosimo infrastrukturom u manastirima Stjenik, Vaznesenje i Blagoveštenje. A tu je i sport. Do kraja meseca nas očekuje i početak realizacije investicije vredne nešto manje od 70 miliona dinara, koliko će koštati kompletna rekonstrukcija atletske staze i bedema sa gradske strane.