VAJAR Jovan Blat iz Kikinde, čija je skulptura sove, postavljena jesenas na kružni tok na ulazu u taj grad, nezasluženo ismejana, jer neke građane podseća na falus, kako je i obećao, uradio je novu figuru. Nova, velika skulptura u glini izložena je u centru Kikinde, na gradskom trgu, ispred galerije "Tera", ali je to njena privremena lokacija. Kako je nagovešteno iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera", gde Blat radi, nova džinovska sova možda će biti postavljena na kružni tok, a možda baš pored one koja je pojedine posmatrače podsećala na muški polni organ.

- Još nismo precizno odredili gde ćemo smestiti novu Blatovu sovu - kaže vajar, prof. Slobodan Kojić, direktor Centra "Tera".

Blat je održao obećanje da će napraviti novu veliku skulpturu, koja će izgledom podsećati na sove ušare, čije je najveće svetsko stanište upravo centar Kikinde. Obećao je da će se razlikovati od one stilizovane, koja je u novembru 2018, čim je postavljena na kružni tok, izazvala dvosmislene komentare. Vajar je objasnio da je imao dobru nameru kada je gradu poklonio 2,4 metra visoku terakotu, ne očekujući da će neko u skulpturi "videti nešto drugo".

- Prošle godine sam uradio stilizovanu skulpturu mužjaka sove izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare u prirodi. Da sam uradio figuru ženke, ona bi bila niža i šira, ali, ipak, velikih dimenzija kako bi se uklopila u ambijent. Takva ne bi mogla da stane u peć za pečenje gline u ateljeu "Tera". Zato sam uradio stilizovanu figuru, poštujući tehničke mogućnosti. Jasno mi je da svako ne razume savremenu umetnost - objasnio je Blat za "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ - SOVA IDE NA POPRAVNI: Vajar iz Kikinde spreman da izradi novu skulpturu

Na lascivne asocijacije dela javnosti na prošlogodišnju skulpturu nisu "na prvu loptu" naseli ni Kojić, ali ni lokalna samouprava, koja nijednog trenutka nije tražila od umetnika da se izmesti sova sa kružnog toka. Naprotiv.

- Ustupljen je prostor "Teri" za jedno od mnogobrojnih umetničkih dela, bez namere da se bavimo ocenom umetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje - saopšteno je tada iz Gradske uprave i taj stav je zadržan do danas.

Jovan Blat, vajar iz Kikinde


Gradska vlast prepustiće umetnicima "Tere", pre svega direktoru Kojiću, da odluči gde će konačno smestiti novu veliku skulpturu od pečene gline, rad vajara Jovana Blata. Gde god da joj bude konačno postolje, građani se neće buniti, jer su se na onu, na kružnom toku, svi odavno navikli.

NEZGODAN UGAO I "FEJSBUK"

MOŽDA od lascivnih komentara ništa ne bi ni bilo da fotografija sove, snimljena iz "nezgodnog ugla" nije postavljena na zvaničnu Fejsbuk-stranicu Grada Kikinde. Iako je uklonjena čim su počeli dvosmisleni komentari, vest je brzo postala viralna, a Kikinda je dospela u žižu medijske pažnje. Nesmotrenost sa skulpturama sove dogodila se i pre četiri godine kada je u centar grada postavljena velika sova od betona. Zbog brojnih kritika, ubrzo je izmeštena kraj gradske pijace.